четвер, 22 жовтня 2020 05:51

"Пробувала готувати більш як 80 видів варення"

Автор: ФОТО НАДАНЕ ІРИНОЮ МИКИТЕЄК
  Ірина Микитеєк із Чернівців виготовляє варення. Продає його через соцмережі. Банка коштує від 95 гривень
Ірина Микитеєк із Чернівців виготовляє варення. Продає його через соцмережі. Банка коштує від 95 гривень

Чернівчанка 34-річна Ірина Микитеєк продає варення та пастилу власного виробництва.

— Фактично бізнес подарували на день народження. Чотири роки тому запросила друзів у гості. Вони почали розпитувати про подарунок. Жартома попросила принести цукор і банки. Всі так і зробили. Зібрала 120 кілограмів цукру, десятки кілограмів черешень, вишень та інших ягід. Вирішила спробувати приготувати оригінальні варення. Наприклад, поєдную полуницю з базиліком або червоним перцем. Брала майстер-класи у професіоналів, — каже Ірина.

200-грамова банка варення коштує від 95 грн. Найпопулярніше — із пелюсток троянд.

— Пробувала готувати більш як 80 видів варення. В асортименті залишила 21. Спочатку моя продукція не мала назви. Вона з'явилася після того, як зателефонував знайомий і спитав: "Де те добре варення?" Так і назвала свою торгову марку, — продовжує Ірина Микитеєк. — Варення продаю переважно через соцмережі. Раніше добре розкуповували на ярмарках і фестивалях. Із весни жодного не проводили через карантин. Знайшла вихід: знизила ціну на 10–15 гривень. Тому своїх клієнтів не втратила. Освоїла також техніку виготовлення пастили. Варю її з абрикос та ягід. 100 грамів у середньому коштує 70 гривень.

— Розпочати власну справу вдома можна маючи кілька тисяч гривень. А окупиться вона протягом сезону. Останнім часом стала популярна випічка, приготування соусів, варень та пастили, — каже експерт із розвитку бізнесу 44-річний Віктор Павленко. — На початковому етапі достатньо вкласти у справу близько 4 тисяч гривень. За кілька місяців гроші можна повернути й почати заробляти. Але щоб розвиватися далі, потрібно реєструвати торгову марку, виходити на більше виробництво, робити сертифікати якості. Важливо правильно порахувати собівартість продукту. Коли розбираємо бізнес-плани, часто стикаємося з тим, що люди або недо­оцінюють свою працю, або навпаки. Звернувся чоловік, який хотів випускати соуси до м'яса. Заклав у вартість кожної банки оплату власної праці — 50 гривень. А собівартість продукту — 16. Такий товар не був би популярний. Важливо, щоб ціна праці не перевищувала 30 відсотків вартості продукту. Тоді товарообіг буде більший і бізнес окупиться швидше.

Зараз ви читаєте новину «"Пробувала готувати більш як 80 видів варення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути