пʼятниця, 25 листопада 2011 05:00

Подорожчають одяг, електроніка та автомобілі

Автор: фото з сайта www.kya-kinto.livejoural.com
  Микола Мягкий, фахівець компанії з управління активами ”КІНТО”: ”Девальвація та інфляція неминучі. Нацбанк відтерміновує це на півроку-рік”
Микола Мягкий, фахівець компанії з управління активами ”КІНТО”: ”Девальвація та інфляція неминучі. Нацбанк відтерміновує це на півроку-рік”

До 25% зросли ставки за депозитами українських банків. Улітку їх приймали під 14–16% річних.

— Громадяни бояться вкладати кошти у гривні через можливий її обвал. Фінустановам доводиться пропонувати вигідніші умови. Їм потрібна гривня. Бо позичати гроші в інших фінустанов їм доводиться під 21,8% річних. Ставки за добовими міжбанківськими кредитами з літа зросли утричі, пояснює 26-річний Микола Мягкий, фахівець компанії з управління активами "КІНТО".

— Тепер банкам вигідніше залучати депозитні кошти населення, ніж брати їх у кредит в інших фінустановах. Це викликано дефіцитом гривні на ринку.

Чому виник дефіцит гривні?

— Щоб зменшити інфляцію та знецінення гривні, Національний банк вилучає її з обігу. Через це дорожчають кредити, відтак і депозити. Однак вилучають тільки ті гроші, які в електронному обігу. Готівки не вилучають. Її в Україні — на 200 мільярдів гривень.

Якими будуть наслідки дефіциту?

— Поки що це дає позитивні наслідки. Долар коштує в Україні трохи більше 8 гривень. А мав би бути 8,50–9. Бо імпорт товарів в Україну значно переважає експорт. Відповідно, тут купують більше іноземної готівки, ніж її продають. Однак заходи Нацбанку — це те саме, що товстій людині не їсти місяць, щоб схуднути. Наслідки такої дієти будуть тяжкі.

— Відсотки за споживчими кредитами наступного року зростуть до 60–100 відсотків річних. Поки що їх дають під 35–40 відсотків. Автокредити дають у середньому під 20 відсотків, а будуть — під 25–30. За кредитні гроші за кордоном закуповують побутову техніку, одяг, побутову хімію та автомобілі. Вони подорожчають. Позики українським підприємствам теж видаватимуть дорожче. Отже, подорожчає і їхня продукція.

Дрібні фінустанови затримуватимуть виплату депозитів, якщо на міжбанку їм не дадуть кредитів. Затримка депозитів спричинить паніку, вкладники побіжать забирати свої кошти.

Чи вдасться утримати курс гривні?

— 2012 року держава має віддати борги Міжнародному валютному фонду та Росії. Ситуація буде складною. Якщо Україна отримає від них наступну позику, обвалу гривні не буде. Якщо не дадуть, курс може обвалитися, як 2008-го. Долар коштуватиме 10 гривень.

Девальвація та інфляція неминучі. Нацбанк просто відтерміновує це на півроку-рік.

Куди вкладати кошти?

— Якщо на один-три місяці, вигідно відкривати гривневі депозити. На довше варто купувати зливки банківського золота. Їхня ціна зростатиме.

 

200

мільярдів гривень готівки в обігу в Україні. 344 млрд грн — в електронному обігу.

 

Зараз ви читаєте новину «Подорожчають одяг, електроніка та автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути