Ексклюзиви
пʼятниця, 26 липня 2013 05:15

Підвищили зарплату на дві тисячі гривень за викриття завгоспа

Автор: підготував Володимир Мукан
 

Киянка 28-річна Олена Горбаль чотири роки працює бухгалтером у приватній фірмі, що продає оптом автозапчастини. Добилася збільшення зарплати за два роки на 2,4 тис. грн. Доти отримувала 5 тис.

— Після скорочення кілька років тому із бухгалтерів лишили тільки мене. Зарплату не підвищували, хоч обов'язків побільшало, — каже.

Два роки тому вперше попросила власника фірми збільшити платню на 1 тис. грн.

— Сказала, що засиджуюся допізна, беру часто таксі додому. Мало не весь заробіток віддаю за оренду квартири. Віктор Петрович запропонував заселитися у вільну однокімнатку його знайомого за 5 хвилин від роботи. Її оренда на 700 гривень дешевша. Я погодилася.

Протягом року Віктор Петрович звільнив секретарку. Обов'язки передав Олені, але не доплачував. Горбаль принесла йому роздрукований з інтернету список вакансій бухгалтера і секретаря.

— За мій 11-годинний робочий день пропонують щонайменше 8 тисяч. Наступного дня він сказав, що не зможе давати якихось доплат — ворожка на місяць заборонила брати й повертати гроші.

Олена почала йти з роботи щодня о 18.00, навіть якщо не закінчувала справ. Казала керівнику, поспішає на підробіток до бюро перекладів. Там отримувала 150 грн за кілька годин. Насправді виконувала цю роботу у вихідні.

— І місяця не минуло, як шеф попросив затримуватися. По понеділках — без доплати, в інші дні доплачував 100 гривень.

Бухгалтер зіставила витрати фірми на машини, санвузли, каву, чорнило до принтерів у звітах і насправді. 6-7 тис. грн на місяць Віктор Петрович переплачував.

— Показала це — шеф аж осатанів. Сказав, що збільшує мені зарплату на 2 тисячі, завгоспа звільняє.

Необхідність підвищення заробітної платні потрібно обґрунтовувати у розмові з керівником, радить психолог 26-річна Валерія Цихоня:

— Мають бути конкретні дані, а не, скажімо, порівняння свого доходу із зарплатою колеги. Найвдалішим аргументом може бути збільшення обсягів роботи. Суму бажаної зарплати найкраще прив'язувати до своїх обов'язків і годин понаднормової праці.

Можна запропонувати компроміс — хай не підвищують платню, а змінять графік. Або приходити на роботу рідше. Розумний керівник піде назустріч, якщо підлеглий виконуватиме свої обов'язки. А шефу старої "закалки" головне, щоб робітники були у полі зору.

Незалежно від ситуації на роботі можна ходити на співбесіди в інші фірми. Це додасть упевненості й розвине навички спілкування. Коли людина працює довго на одному місці, вона розслабляється — знає, де можна схалтурити. Зміна роботи для неї стає болюча. А після співбесід знає собі ціну. Якщо захоче підвищення зарплати, піде до керівництва і скаже: "Мене покликали до конкурентів на більші гроші, а я так не хочу звідси йти".

Якщо підлеглий упевнений у своїй затребуваності, може прийти до керівника із написаною заявою про звільнення. Причину пояснити усно. Це ризиковано, але може спрацювати. Бо нового працівника потрібно знову вчити, вводити у курс справ. А це витрати часу і грошей для фірми.

У вітчизняних приватних та державних підприємствах найчастіше підвищують зарплату лише на вимогу працівника. Шеф завжди намагається заощадити. Розуміє: підвищить одному, за кілька днів прийдуть інші. "Сарафанне радіо" передасть. Єдине, за що може доплатити, — це за особливу працездатність підлеглого. Це має бути ініціативний і добросовісний робітник, який знає, чого хоче. А більшість українців молодого покоління ще працюють за тією схемою, що й їхні батьки, — не виявляють особливого ентузіазму та наполегливості.

Щопівроку додають дві тисячі

У ІТ-компаніях, маркетингових і рекламних зарплату підвищують що три-шість місяців. Додають від 300 до 2 тис. грн, розповідає Уляна Ходорівська з міжнародного кадрового порталу "Хедхантер".

— Ці фірми нарощують прибутки та розширюються, тому й мають зростання зарплат. У готельному та ресторанному бізнесі, виробництві й будівництві кожен четвертий працівник відзначив, що його компанія складно переживає перше півріччя. Також зменшилося фінансування у банківській, фінансовій і страховій сферах. За останні півроку там відбулися суттєві скорочення.

Зараз ви читаєте новину «Підвищили зарплату на дві тисячі гривень за викриття завгоспа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути