пʼятниця, 22 липня 2011 00:00

Перестали брати позики в кредитних спілках

 

Гривневі вклади в банках у липні приймають на умовах до 17,5% річних. У кредитних спілках — до 30%.

Однак у кредитівках ризик більший, переконався 31-річний Сергій Ярош із Черкас. Два роки тримав 20 тис. грн у кредитній спілці "Рушничок". Платили 32% річних.

— Я забрав гроші, щоб вкласти у бізнес товариша. Справа прогоріла. Але кредитна спілка "Рушничок" теж прогоріла. Хоча в міських газетах ще півроку давали рекламу. Мої дід і баба втратили там же 10 тисяч, — розповідає Сергій.

Тримати гроші у кредитівках — варто, — переконує голова правління об'єднання кредитних спілок "Програма захисту вкладів" Іван Вишневський, 30 років. — Перед тим як вкладати, слід перевірити установу. Вона має бути в реєстрі Держкомфінпослуг, на сайті www.dfp.gov.ua. На сторінці "Відкритої кредитної спілки", www.pzv.net.ua, є інформація про фінансові результати спілок.

— Високі відсотки за вкладами мають насторожити. Чим вища ставка, тим більший ризик, що фінустанова не отримає бажаного прибутку. Дохідність усіх бізнесів в Україні мала. Нормальна ставка — це 20–22 відсотки річних. За таких умов кредити видаватимуть від 33 процентів на рік. Кредитівки вважають неприбутковими організаціями. Кошти їхніх членів ідуть на видачу позик. Дохід розподіляється між учасниками.

— Також довідайтеся, кому і на що кредитна спілка видає кредити. Якщо видають усім підряд лише за довідкою про доходи та паспортом — це несерйозно. Не варто довіряти свій вклад.

"Газета по-українськи" обдзвонила кредитні спілки Києва. Приміром, у "Фортеці" та "Перспективі" не приймають депозитів. У "Першому кредитному товаристві" — теж. А позики видають на шість місяців під 0,25% річних. Просять паспорт, ідентифікаційний код, довідку про доходи за півроку та поручителя.

— За 1,5 року попит на кредити різко впав. Кредитні спілки мають надлишок грошей, тому й перестали приймати вклади, — каже Іван Вишневський.

Вклади в банках захищені. У разі банкрутства фінустанови клієнти отримають до 150 тис. грн із Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Схожа програма є і для членів кредитних спілок. Однак поширюється вона лише на кредитівки, що входять до Всеукраїнської асоціації кредитних спілок і Національної асоціації кредитних спілок України. Вкладники можуть отримати компенсацію до 25 тис. грн.

659

стільки кредитних спілок діють в Україні в липні 2011-го. Із них 157 входять до Всеукраїнської організації кредитних спілок.

 

Зараз ви читаєте новину «Перестали брати позики в кредитних спілках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути