пʼятниця, 22 лютого 2019 07:20

Пенсії зростуть із березня

Із 1 березня в Україні зростуть пенсії для всіх категорій громадян. У середньому — на 17%. Це перше автоматичне перерахування виплат відповідно до інфляції і зростання середньої зарплати. Гроші на нього закладені в державному бюджеті.

Підняття пенсії називається осучасненням. Надалі його здійснюватимуть щороку на початку березня. Враховуватимуть страховий стаж і зарплату, яку отримувала людина. Також — рівень середньої зарплати по країні.

Підняття пенсії називається осучасненням. Надалі його здійснюватимуть щороку на початку березня. Враховуватимуть страховий стаж і зарплату, яку отримувала людина. Також — рівень середньої зарплати по країні.

— У нас є багато пенсіонерів, які мають великий трудовий стаж, — говорить міністр соціальної політики Андрій Рева, 52 роки. — Але в Радянському Союзі отримували малі зарплати, бо в той час була така соціальна політика. Для цих громадян розробляємо механізм індексації. Вони отримають більші виплати.

Військовим пенсії підвищують у кілька етапів. Торік виплачували половину надбавки. 2019 року — 75%, пенсії в середньому зросли на 738 грн. Наступного року отримуватимуть надбавку повністю. Колишнім міліціонерам будуть враховувати зарплату поліцейських за січень 2016-го під час перерахунку. Повні надбавки теж виплатять поступово — протягом двох років.

— Індексацію пенсій проводять під вибори. І в цьому проб­лема. Ніхто не дає гарантій, що цей процес не заморозять наступного року якимось спеціальним законодавчим актом. Або пенсії не зможуть підвищувати через чергову економічну кризу, — каже фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ.

— В уряді заявляють, що пенсії збільшать на 17 відсотків. У меморандумі з Міжнародним валютним фондом йдеться, що Україна цьогоріч зобов'язується обмежити зростання зарплат бюджетників та індексацію пенсій на рівні 8–9 відсотків. Тому показово можуть підняти виплати певній групі пенсіонерів. Решті — додати по кілька гривень. Найбільше зростуть пенсії тих, хто має багато страхового стажу. Тобто виграють українці віком 60–65 років. Водночас більша частина пенсіонерів у нас заробила трудовий, а не страховий стаж. Вони вийшли на пенсію за радянських часів. Тому зараз отримують переважно мінімалку.

Солідарна пенсійна система неефективна в умовах демографічної та міграційної кризи. Треба почати виплачувати пенсії за рахунок прямих доходів бюджету. Для цього — реформувати єдиний соціальний внесок. Розділити його на дві частини. Це фіксований податок із зарплати, щоб забезпечити мінімальну пенсію. Все інше — накопичувальні внески. Тоді українці зможуть самостійно відкладати гроші на пенсію.

Також в Україні планують перевірити, чи всі пенсіонери законно отримують виплати. На початку лютого у Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроект. Пенсію забиратимуть, якщо громадянин оформив її за підробленими документами. Виплати не отримуватимуть ті, хто виїхав за кордон або живе на окупованій території.

— Перевірятимуть у першу чергу нових пенсіонерів, — говорить Олексій Кущ. — Раніше пенсіонерами ставали за віком. Два роки тому в Україні почалась пенсійна реформа. Враховують страховий стаж. Вимоги зростатимуть. Найближчі роки показник страхового стажу сягне 35 років. Тобто збільшення кількості нових пенсіонерів максимально гальмують. Водночас позбавляти виплат старих ніхто не буде. Щоб істотно скоротити витрати Пенсійного фонду, потрібно забрати гроші в двох-трьох мільйонів осіб. Наслідки будуть катастрофічні. Уряд не піде на це.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії зростуть із березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути