Ексклюзиви
четвер, 28 серпня 2008 19:04

Пенсії інвалідам війни збільшать у вересні

Автор: дані: Мінпраці України
  Для осіб, які втратили працездатність, розмір виплати за віком встановлюють не нижче прожиткового мінімуму. Із 1 липня він становить 482 грн.
Для осіб, які втратили працездатність, розмір виплати за віком встановлюють не нижче прожиткового мінімуму. Із 1 липня він становить 482 грн.

Із 1 вересня перераховуватимуть пенсії інвалідам війни й учасникам бойових дій. Громадяни, які зазнали політичних репресій, і примусово переселені члени їхніх сімей, отримають збільшені доплати.

Найбільше, 1,3 тис. грн на місяць одержуватимуть інваліди першої групи, що мають надбавку за особливі заслуги. Учасникам бойових дій даватимуть щонайменше 840 грн.

— Подавати додаткові документи до райвідділів Пенсійного фонду не треба, бо пенсії перераховуватимуть автоматично, — запевняє заступник міністра праці Олена Гаряча, 52 роки.

Однак доплати отримають лише ті інваліди та учасники бойових дій, чия пенсія за віком виявиться меншою, ніж нові розміри виплат для цих категорій.

Житель Черкас Микола Махинько, 89 років, від виплати з інвалідності відмовляється. Хоча на війні поранило хребет. Отримує пенсію за віком.

— Так виходить більше, — розповідає чоловік. — Я йшов на пенсію з посади заступника директора тресту, маю понаднормовий стаж. Улітку мені платили приблизно 1200 гривень пенсії. Якщо перейти на воєнну, вийдуть ті ж самі гроші або й менше.

— Я й компенсацію в Ощадбанку не отримав. Іншим людям, може, більше треба, як мені. То нехай собі беруть, — каже.

Надбавку 150 гривень призначать за догляд дитини

Особам, які доглядають інвалідів першої групи, з вересня виплачуватимуть по 50 грн. Стільки ж даватимуть тим, хто опікуватиме одиноких інвалідів другої та третьої груп, які досягли пенсійного віку.
Непрацюючі пенсіонери отримують надбавку за догляд дітей віком до 18 років. Із 1 вересня вона становитиме 150 грн на кожну дитину.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії інвалідам війни збільшать у вересні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути