понеділок, 14 квітня 2008 18:27

Олексій Латишев робить шоколадні фігурки

Киянин Олексій Латишев, 26 років, має власний бізнес. На його фірмі "Український шоколадний двір" виготовляють шоколадних звірят, яйця та квіти. Здають їх у супермаркети.

— Чотири роки тому мій батько приніс додому формочки для кексів, — розповідає Олексій. — Я спробував залити шоколад у формочку. Купив шоколадну плитку, розтопив її на водяній бані та залив у форму. Вийшла пасочка. Потім зробив фігурку. Купив пластмасового коника. Розрізав уздовж. Залив обидві половинки шоколадом і одразу з"єднав.

Чоловік походив магазинами. Схожого товару ніде не бачив. Вирішив, що шоколадні фігурки користуватимуться попитом.

Киянин орендував кондитерський цех. Поставив там холодильник та електроплиту. Купив 20 кг шоколаду в плитках. Запросив двох працівників. Витратив на все $3,5 тис.

— Спочатку здавав фігурки в невеличкі магазини в Києві, на базари, — веде далі Латишев.

Шоколадні вироби розбирали швидко. 2005-го підприємець вирішив   розширюватися. Отримав дозвіл на виробництво продуктів харчування, зареєстрував приватне підприємство. Винайняв нове приміщення. Найняв скульптора, який розробляв би нові форми. Замовив упаковки для фігурок.

На все знадобилося $40 тис. Половину грошей Латишев заробив на фігурках, решту позичив у банку.

Нині придбав цех у селищі Димер Київської області. Там працюють 20 майстрів і ще один виготовляє форми.

— Зарплату працівники отримують залежно від кількості та якості зроблених фігурок. За наповнення форми шоколадом плачу 25 копійок. Ціна залежить від складності роботи. За великі отримують по 100–150 гривень.

— Скільки фігурок робить працівник за зміну? — питаю.

— Якщо нескладні, то може виробити близько тисячі одиниць, — відповідає бізнесмен.

На зарплату менеджерам із продажу, бухгалтеру, водію Олексій витрачає близько $12–15 тис. на місяць. Ще $2 тис. — на бензин.

На початку найбільша складність виникала із замовленням коробок.

— Спочатку виготовляли небагато продукції. Тож і коробок потрібно було небагато. Але 20 штук замовляти невигідно. Що більший тираж, то нижча ціна, — говорить чоловік.

— Найдорожчий шоколад, який мені довелося куштувати, 150 гривень за кілограм. А мої фігурки продаються по 14–15 гривень за кілограм, — продовжує Латишев. — Найдешевше коштує табличка на тортик — 70 копійок. Середні картинки — по 22–25 гривень, пасочки продаватимуть по 6–7 гривень. Набір із трьох фігурок-звірят — 45 гривень.

Також виготовляють продукцію на замовлення.

— Наприклад, шоколадні портрети. Найбільший — розміром 35 на 25 сантиметрів. Коштує такий до 150 доларів.

До конкурсу Сергія Бубки "Зірки шеста" замовили великий злиток із пофарбованого золотим фарбником шоколаду. Його розмір мав бути на 60 на 30 см. Коштував $900. Ми ще десять разів перепитали, чи точно вони хотять, щоб він був такий великий.

Приїхали по злиток чоловік і жінка.

— Позолочений брусок важив 40 кілограмів. Ми ледве дотягли злиток до машини. Врешті при нагородженні переможця вони таки витягли його на сцену і вручили. Коли нагороджували, ведучі вимащували руки у фарбу і показували глядачам золоті руки. Ті були у захваті.

Перед святами випускають до 10 тонн шоколаду. Здають на продаж у супермаркети

За місяць у цеху випускають від 500 кг до 10 т шоколадних виробів.

— Це залежить від сезону. На 8 березня, наприклад, виготовляємо квіти. Вони складні, багато не зробиш. Пасочки до Великодня робимо. Найкраще, звичайно, на свята купують. Тоді і виготовляємо найбільше, — пояснює Латишев.

Вироби "Українського шоколадного двору" продаються у супермаркетах "Мегамаркет", "Фуршет" і торговому центрі "Променад".

— Спочатку магазини не хотіли продавати нашу продукцію — боялися, що попиту не буде, — говорить бізнесмен.

Зараз Олексій укладає договори із супермаркетами "Патерсон", "Точка", "Караван", "Ашан".

Зараз ви читаєте новину «Олексій Латишев робить шоколадні фігурки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути