пʼятниця, 25 жовтня 2019 06:35

Незаконно отримані соціальні виплати змусять повернути

Автор: Маргаріта ДИКАЛЮК
 

Почнуть перевіряти, чи законно українці отримують пенсії, пільги, субсидії. Це передбачає закон "Про верифікацію та моніторинг державних виплат". Верховна Рада ухвалила його в другому читанні.

Робитимуть це за допомогою автоматизованих реєстрів, баз даних. Якщо виявиться, що пільговик отримував соцвиплати на підставі сумнівних даних, гроші попросять добровільно повернути. Інакше питання вирішуватимуть у суді.

— Соціальну допомогу мають отримувати ті, хто її справді потребує. Поки маємо багато зловживань, — каже 46-річний Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку. — Перевіряти доходи і фінансове становище українців будуть в основному за допомогою реєстрів. У селах можуть допомагати збирати інформацію соціальні працівники. Вони знають кожне домогосподарство, скільки там живе людей. Сьогодні соціальні виплати призначають на загальних підставах. Людина подає документи, які перевіряють формально. Українець може бути пільговиком одразу по трьох-чотирьох категоріях.

Коли система запрацює, людей примушуватимуть повертати кошти, якщо отримали їх незаконно. Зрозуміло, що більшість не захоче цього робити. Тоді справу передадуть до суду. Але можуть бути проблеми. Доведеться платити судовий збір. Крім того, органу, що стягуватиме кошти, знадобиться кваліфікований юрист. Сумніваюсь, що на ставку 4500–5000 гривень такого знайдуть. Зараз навіть великі державні організації часто програють справи у суді, бо їхні представники просто не з'являються на засідання.

— Закон про верифікацію розроблений під європейські стандарти. Громадянам, які нічого не порушують, хвилюватися не потрібно, — каже економіст Олександр Охріменко, 54 роки. — Шахраювати з пільгами стане невигідно. За допомогою реєстрів досліджуватимуть, скільки і яке майно має людина. Субсидію не зможе отримувати той, хто володіє кількома машинами, квартирами, має рахунки в банку. Також виникатимуть питання до людей, які не працюють офіційно. Як наслідок — в Україні скоротиться кількість пільговиків.

— Цей закон порушує права громадян. Бо на час перевірки соціальні виплати будуть призупиняти, — говорить адвокат 44-річний Ростислав Кравець.

— Деякі пункти закону стосовно отримання даних з усіх наявних джерел, відсутності захисту особистої інформації громадян та відповідальності за порушення порядку її використання раніше вже були предметом розгляду Конституційного суду. Він визнав неконституційними норми законодавства і постанови уряду, що дозволяли Мінфіну отримувати персональні дані українців. Адже було незрозуміло, як цю інформацію використовуватимуть у майбутньому.

Його норми стосуються всіх державних виплат. Перевірятимуть переселенців, пенсіонерів, учителів, чорнобильців.

Зараз ви читаєте новину «Незаконно отримані соціальні виплати змусять повернути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути