Фермерка 31-річна Юлія Ворощук має найбільше в Україні поле ревеню. Господарство розташоване в селі Райківщина Яготинського району на Київщині. Орендує 19 га землі, з них 10 га — під ревенем.
— Спочатку вирощувала малину. Потім почала думати, що б таке нове й оригінальне посадити. Згадала про ревінь. Моя бабуся колись готувала з ним пироги і варення, — розповідає Юлія. — Посадкового матеріалу в Україні не було, тому насіння замовила у фермерів із Великої Британії. Посіяли спершу на розсаду, адаптували під наші умови. Потім пересадили у ґрунт. Якщо потрібно, консультуюся із закордонними фахівцями. В Україні немає спеціалістів, які знаються на хворобах, шкідниках чи нюансах вирощування цієї рослини. Ревінь потребує поливу, тому поставила систему крапельного зрошення.
Спочатку рекламувала продукцію на виставках і ярмарках. Торік замовила, щоб у пекарні зробили пироги з цією рослиною. На ярмарці люди розкупили все. Не розуміли, чому так смачно і з чим ті пироги. Ще пригощали компотом, мармеладом, джемом. Також привезли на ярмарок саджанці ревеню, насіння. Згодом створили сторінку в соцмережі, проводимо навчання. Пояснюємо, як готувати пироги, соус, замаринувати м'ясо.
Кілограм ревеню коштує 60 грн. Також стебла почали заморожувати, щоб продавати в супермаркетах протягом року.
— Збираємо по три врожаї: ранній і найвітамінніший у квітні, потім — у травні та серпні. Не дозволяємо кущам цвісти. Спеціально наймаємо людей, щоб обламували цвіт. Тоді рослина дає більше пагонів. Зарплата працівників залежить від кількості зібраного врожаю, — каже Ворощук.
Із ревеню готують джеми, додають вишню та лаванду.
— Продаємо по всій Україні. Багато замовлень в Одесу, Харків, Запоріжжя. У Львівській області ревінь не затребуваний, бо в кожної господині є на городі. Замовляють по 10, 20 і навіть 500 кілограмів. Є клієнти в Євросоюзі, — говорить Юлія Ворощук.
Коментарі