вівторок, 14 серпня 2018 00:25

Найбільше купують пророщений горох і соняшник

Автор: ФОТО НАДАНЕ ІВАНОМ ВОРОБЙОВИМ
  Іван Воробйов показує пророщену зелень у підвалі багатоповерхівки. Найдорожча — синій базилік, коштує 1200 гривень за кілограм
Іван Воробйов показує пророщену зелень у підвалі багатоповерхівки. Найдорожча — синій базилік, коштує 1200 гривень за кілограм

Одесит 35-річний Іван ­Воробйов вирощує пророщену зелень. Таку використовують як добавку до салатів або як вітаміни.

— Вирощувати зелень у домашніх умовах починав двічі. Вперше — коли сів на дієту. Але справу швидко закинув, бо потребує постійної уваги. Вдруге, коли відкрив кафе здорового харчування. Туди постійно потрібен був мікрогрін, який є досить дорогим.

Три роки тому у справу вклав 400 доларів. Тоді заснував компанію "Порція здоров'я". Офіційно оформив виробництво, отримав дозвільні документи, закупив стелажі, лампи денного світла і пластикові ємності для пророщування насіння.

Інвестиції окупилися за два місяці за рахунок швидкого обороту та доволі високої маржі. Наприклад, насіння соняшнику коштує 15–16 гривень за кілограм. Із 300 грамів можна отримати 500 грамів мікрозелені. Її роздрібна ціна на рівні 300 гривень за кілограм.

Мінус цього продукту, що про нього в Україні ще мало знають. Довелося розповідати людям, як використати його в кулінарії. Тому завів власний блог, проводив кулінарні майстер-класи.

Мій старт був неідеальний. Зробив помилку, коли для зелені орендував приміщення старої радянської теплиці. Тоді додатково вклав у її реконструкцію 10 тисяч доларів. Оскільки стелажі під мікрогрін робили з найдешевшого профілю, гіпсокартону та сітки, вони швидко руйнувалися. А зелень влітку згорала під палючим сонцем. Тоді зрозумів, що для такого бізнесу краще використовувати підвал. Мені довелося шукати інше приміщення і потім у його реконструкцію вкласти ще 4 тисячі до­ларів.

Починали з мікрозелені соняшнику, люцерни, зеленого горошку, редиски, гірчиці. Бо ці культури є найпростішими у вирощуванні.

Зараз маю 14 видів рослин. Найбільше купують пророщений горох і соняшник. Популярними є люцерна та редис. Їх люди знають. Дорогий базилік, що коштує 1200 гривень за кілограм, беруть переважно у ресторани. Він має гарний яскравий колір, кухарі такий люблять. Помітив, що люди купують очима — на яскраву зелень більший попит, ніж на звичайну зелену.

Для розвитку бізнесу бракує знань. Немає агрономів, які знають процес вирощування мікрогріну. Тому ми на власних спробах і помилках вивчаємо його. А іноді кілограм насіння коштує 2 тисячі гривень. Щось зробили неправильно — можемо втратити всю партію.

Ще одна проблема — циклічність процесу. Щодня треба посадити понад 400 нових боксів насінин. Урожай матимемо на 20-й день від закладки. Усе треба правильно полити й розставити.

Щомісяця продаємо 10 тисяч штук боксів із мікрозеленню і понад 100 кілограмів зрізаної. Вартість зелені в боксі становить 30–35 гривень, а ціна зрізаної — від 250 до 700.

Конкурентів у цьому бізнесі майже немає. Подібні фірми працюють лише в Миколаєві та Києві. Торік крім зелені почали вирощувати ще їстівні квіти. Маємо примулу, віолу, гвоздику, пеларгонію, бегонію та настурцію. Збираємо 10-літрове відро квітів на день. Півлітрова баночка квітів коштує 80 гривень.

Чималі затрати на персонал. За зміну працівникам теплиці плачу не менш як 400 гривень.

Основні наші клієнти — ресторани й супермаркети. Маємо замовлення по всій Україні. Влітку купують у Києві, Львові, Дніпрі, Чернівцях. Узимку приєднуються ресторани Буковелю.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше купують пророщений горох і соняшник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути