Ексклюзиви
четвер, 20 лютого 2020 00:50

Найбільше грошей заробітчани торік надіслали з Польщі

Автор: фото надане Максимом ЯКОВЕНКОМ
  Киянин Максим Яковенко три роки працює в польському Кракові. Заробляє близько 38 тисяч гривень на місяць
Киянин Максим Яковенко три роки працює в польському Кракові. Заробляє близько 38 тисяч гривень на місяць

Найбільше грошей заробітчани торік надіслали з Польщі — $3,8 млрд. На другому місці Чехія — $1,1 млрд. Із Росії надійшов $1 млрд зі США — $0,98, Великої Британії — $0,6 млрд.

Киянин 36-літній Максим Яковенко три роки працює в Польщі. 2019‑го організував власну будівельну бригаду, роблять ремонти у квартирах. Планує перевезти родину до Кракова.

— Маю технічну освіту. Вдома працював у банку системним адміністратором. У нас із дружиною народилася третя дитина. Моєї зарплати не вистачало, щоб забезпечити сім'ю. Знайшов фірму, яка возить людей за кордон. За місяць отримав робочу візу. Польською не знав ні слова. Спочатку працював на складі, — розповідає Максим. — Перші заробітки були на рівні 600–800 євро — 16–21 тисяча гривень. Усе залежало від кількості відпрацьованих годин. Жив у хостелі, який оплачувала фірма. Там познайомився з хлопцями, які працювали на будівництві. Розповіли, що там зарплата вдвічі вища. А на ремонтах квартир взагалі круто. Покинув склад, перейшов на будівництво. Хоча раніше нічого не вмів робити руками. Вдень учився в колег. Вечорами дивився уроки в інтернеті, як робити ремонти.

Більшість заробітчан у Польщі влаштовуються на робітничих спеціальностях. В офіси беруть по знайомству або тих, хто добре знає англійську. Зараз у середньому отримую щомісяця до 38 тисяч гривень. Орендував трикімнатну квартиру за 12,6 тисячі. Ще 3500 піде на комунальні. Помешкання після ремонту, з новими меблями і санвузлом. На продукти, одяг, пальне для машини йде до 8 тисяч гривень. Продукти в Польщі дешевші, ніж в Україні. Купую м'ясо, зелень, шоколад, сири. Одяг беру під час сезонних знижок. Частину зарплати відкладаю. Додому гроші привожу двічі на рік. Або передаю кимось зі знайомих. Через банк не пересилаю. Дружина отримує допомогу на дітей. Боїмося, що, як покажемо дохід, можуть скасувати виплати. Цього року отримав "карту побиту", планую перевезти до Польщі родину.

40-річна Марія Теклюк з Івано-Франківська влаштувалася кухарем у чеській столиці Празі. Щомісяця висилає додому 600 євро двом синам-школярам. Це близько 16 тис. грн.

— В Україні працювала в їдальні. З родиною кілька разів пробували почати бізнес — випікали хліб. Але справа не пішла. Люди вважали наш хліб дорогим. Поїхала до Чехії, коли в чоловіка виявили рак. Планувала заробити гроші тільки на лікування. Тепер не хочу повертатися, — каже Марія. — Працювала спершу помічницею на кухні. За годину отримувала 120 гривень. Потім доросла до посади кухаря. Зараз маю близько 1200 євро на місяць — близько 32 тисяч гривень. Житло оплачує роботодавець. Харчуюсь у ресторані, де працюю. Гроші витрачаю лише на одяг і взуття. Відкрила накопичувальний рахунок у банку, відкладаю по 300 євро щомісяця на навчання синам в університеті.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше грошей заробітчани торік надіслали з Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути