понеділок, 23 липня 2007 16:30

На вогняному шоу можна заробити 1000 гривень за вечір

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Щовечора на Контрактовій площі в Києві, біля пам’ятника Сагайдачному, відбуваються вогняні шоу. 20-річний херсонець Вадим Мальков дихає полум’ям. За такий виступ у столиці він заробляє 80–100 гривень
Щовечора на Контрактовій площі в Києві, біля пам’ятника Сагайдачному, відбуваються вогняні шоу. 20-річний херсонець Вадим Мальков дихає полум’ям. За такий виступ у столиці він заробляє 80–100 гривень

27-річний харків"янин Сергій Незоров три роки займається танцями з вогнем. Він очолює харківський театр вогню "East Fire". Розповідає, що найлегший метод заробити — це проводити вуличні вистави.

— Люди дають гроші за гарне шоу. Кілька чоловік виступають у центрі міста, а ще один ходить серед натовпу з капелюхом. Заробіток залежить від кількості глядачів. За один виступ можна заробити до 200 гривень, а у святкові дні навіть до тисячі.

Сергій каже, що такі виступи не всюди дозволяються. У Києві чи Львові — будь ласка. А у Харкові та Криму — заборонено. Міліціонери стверджують, що фаери порушують правила пожежної безпеки. А власники розважальних закладів вважають фаерів конкурентами й можуть розганяти їх навіть силою.

Про те, що у Львові влада лояльно ставиться до вогняних вистав, каже й 17-річна  Марія Качуріна.

— Щовихідних ми крутимо пої біля пам"ятника Шевченкові в центрі міста. Заробляємо двісті–триста гривень за вечір. Ці гроші йдуть, як правило, на пальне та нові інструменти.

Замовник має заплатити щонайменше двісті гривень кожному

Сергій Незоров каже, що навчитися різних технік можна за рік. Найпростіший інструмент фаера — пої. Чоловік показує два ланцюги з прикріпленими ґнотами. Змочує кінці в гасі, підпалює й починає крутити вогняні кулі. Розповідає, що майстри вогню використовують також віяла та палиці — показують сцени бою на палаючих мечах. Але в Україні такого інструменту не продають. Його купують за кордоном. Будь-яка річ обійдеться від 500 грн. За машину, що випускає язики полум"я, схожі за формою на гриби, треба віддати щонайменше 5 тис. грн. Із пального використовують гас, бо спеціальна рідина коштує вдесятеро дорожче.

Марія Качуріна свої пої зробила сама.

— Азбестові ланцюги у сільськогосподарському магазині коштують до сорока гривень, — розповідає вона. — Але по вогнетривку тканину — кевлар — треба їхати до Польщі. За стрічку завширшки десять сантиметрів і завдовжки метр доведеться викласти близько ста гривень.

Ще один варіант заробітку фаера — виступи на приватних чи корпоративних вечірках. У професійних фаер-колективів буває кілька замовлень на тиждень.

— Нещодавно ми виступали у клубі на березі Азовського моря, — веде далі Сергій. — Заробили трохи більше тисячі гривень і непогано відпочили. Вартість такого шоу залежить від регіону. У невеликому місті замовник має заплатити двісті гривень кожному акторові. У столиці ця сума може зрости до 1500 гривень.

Харківська вистава добігла кінця. Вона тривала з півгодини. Глядачі поволі розходяться. Фаери збирають інструменти, гасять вогонь. У повітрі відчувається запах гасу. Публіка була не дуже щедрою — у потертому капелюсі назбиралося 150 грн.

Зараз ви читаєте новину «На вогняному шоу можна заробити 1000 гривень за вечір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути