пʼятниця, 24 березня 2017 05:50

На видобутку каменю заробляють до 10 тисяч доларів

— П'ять років тому переїхав до Танзанії. Це країна на сході Африки. Маю власну ювелірну майстерню, — розповідає 42-річний Сергій. Прізвище просить не вказувати.

Чоловік родом із Сарненського району на Рівненщині. Вдома займався видобутком бурштину.

— Це було незаконно. Мав проблеми з міліцією. Кілька разів бандити приходили додому, погрожували мені та родині. З України фактично втік. Вибрав Танзанію через теплий клімат. Думав, працюватиму таксистом. А коли приїхав, дізнався, що й тут добувають дорогоцінний камінь — танзаніт.

Влаштуватися на шахту було нескладно. Уклав договір із власником і працюю. Все, що знайшов, можу забрати. За оренду копальні віддаю 20 відсотків прибутку. Шахти тут небезпечні. Під землею прокопаний тунель глибиною в 400 мет­рів. Повітря подається примусово. Якщо зникне електрика, є півгодини, щоб вибратись на поверхню. Інакше задихнешся.

Танзаніт коштує $300 за карат — 0,2 г.

— За день можна накопати до кілограма камінців. Але після обробки їхня вага суттєво зменшиться. Я перепродую танзаніт в інші країни. Іноді заробляю до 10 тисяч доларів на місяць. Коли починається сезон дощів, у шахту неможливо спуститися. Сиджу без роботи. Зароблені гроші відкладаю на банківський рахунок. Хочу збудувати собі будинок на березі океану.

Зараз ви читаєте новину «На видобутку каменю заробляють до 10 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути