Ексклюзиви
середа, 23 липня 2008 16:24

На валюті знайшли збудників смертельної лихоманки

На потертих гривневих купюрах є різні бацили, стафілококи та пліснява. Їх виявив науковий співробітник Інституту екогігієни і токсикології Сергій Кузьминський, 54 роки.

— У Нацбанку нам дали для дослідів "десятки". Купюри потрібно було подрібнити, вимочити в хімічних розчинах. Мабуть тому нам і не дали сотні, — усміхається Кузьминський.

Здебільшого мікроорганізми потрапляють на паперові гроші з рук людей.

— Навряд чи вони вкладуть людину на лікарняне ліжко, — вважає науковець. — Найгірше, що ці бактерії можуть викликати, — діарею, відомішу як пронос. І навряд чи комусь спаде на думку, що справа у брудних банкнотах. Швидше за все, звинуватять у недузі несвіжий пиріжок.

— Щоб поширити через паперові гроші небезпечну інфекцію, купюру доведеться обваляти в багнюці, — продовжує Кузьминський. — Потім її слід дати хворому на інфекційну недугу, ще й попросити висякатися в банкноту. Маловірогідно, що вам така потрапить до рук.

Після кожного контакту з грошима мити руки неможливо. Та перед вживанням їжі робити це потрібно обов"язково.

Науковці також зробили аналіз інших валют. Найбрудніші гроші — з Киргизстану та Узбекистану. На них знайшли збудників туберкульозу й лихоманки Ебола. Позаторік вона забрала кілька тисяч життів африканців. Російські рублі брудніші за долари. Найбезпечніші — євро. Їх друкують на антимікробному папері. Безпечними визнали також японські єни. Японці очищують їх у банкоматах за допомогою ультрафіолету та озону.

Зараз ви читаєте новину «На валюті знайшли збудників смертельної лихоманки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути