вівторок, 04 вересня 2007 16:20

На столичних ринках обважують не більш як на 50 грамів

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Кілограм винограду на столичному Лук’янівському ринку коштує 7,5 гривні. За 800 грамів продавець бере 6 гривень — на 5 копійок більше, ніж слід
Кілограм винограду на столичному Лук’янівському ринку коштує 7,5 гривні. За 800 грамів продавець бере 6 гривень — на 5 копійок більше, ніж слід

Чи обважують продавці продуктових ринків столиці? Щоб дізнатися, "ГПУ" зробила там кілька покупок.

Починаємо із ринку, що біля Центрального залізничного вокзалу. Беремо помідори по 3 грн. Продавець наважує 900 г. Здачі 30 коп. не має. Замість неї кидає в кульок перестиглий помідор. Хоча 100 г — це 2–3 середніх плоди.

Далі їдемо на Бессарабський ринок, що на Хрещатику. Ціни — удвічі вищі, ніж на інших ринках столиці. В усіх продавців електронні ваги.

— Помідори — від семи до п"ятнадцяти гривень за кіло, — усміхається продавщиця.

Просимо зважити чотири помідори по 7 грн. Продавщиця нараховує 3 грн. Заокруглена ціна здається занадто підозрілою. На ринку стоять контрольні ваги. Покупку відразу переважуємо. На вагах — 434 г. Тобто за помідори ми заплатили на 4 коп. менше, ніж слід.

У смаглявого торговця сухофруктами купуємо 200 г кураги. Вона — по 30 грн/кг. Хлопець починає жонглювати пакетиками сухофруктів, ловить їх на льоту. На шальки насипає 216 г. Бере 5 грн — на 1,20 грн дешевше.

На Володимирському ринку, на вул. Горького, купуємо солодкий перець:

Вулична лоточниця на бананах обважила на 2,7 гривні

— Зважте дві перчини.

— Виберіть більше, бо що тих двох! — кривиться продавщиця.

Важить їх на ручних вагах. Править 5 грн.

— У вас правильні ваги? — питаємо.

Переважуємо в сусідки на стрілочних. Не вистачає 50 г. Тобто обважили на 50 коп. Далі купуємо м"ясо. Маленький шматок знайти складно.

— Треба шматочок на грамів двісті, — просимо продавців.

— Вам такий підійде? По 25 гривень за кіло віддам, — зазиває жінка за сусіднім прилавком. — Але пошукайте дрібні гроші, бо здачі нема. Бачите, кусочок якраз для вас — 300 грамів, на 7,50 гривні.

Одразу переважуємо на контрольних вагах. У шматку виявилось 308 г — на 7,63 грн.

На Лук"янівському ринку купуємо виноград. За два великі грона продавщиця бере 6 грн. Із покупкою йдемо до контрольних ваг. Виявилося, обрахувала на 5 коп.

Найбільше обважила продавщиця бананів. Її лоток — на півдорозі між станцією метро Лук"янівська і ринком. Велика в"язка бананів заважує 2 кг 100 г — на 9,50 грн. На контрольних вагах бачимо справжню масу — 1,6 кг. Тож на бананах нас обраховували на 2,7 грн. В адміністрації ринку лише розводять руками: мовляв, лоточниця стоїть не на території ринку, тому нічого не вдіємо. Радять купувати на ринку або в супермаркеті.

На обважуванні в Рівному заробляють до 10 гривень

Світлана Кривоніжко, 43 роки, живе в Рівному. За продуктами ходить на Центральний ринок. Каже, її не раз обважували на продуктах.
— На базарі овочі дешевші, аніж у магазинах, — каже Світлана. — Я звикла, що там недоважують грамів по п"ятдесят. А два тижні тому купувала персики. Попросила два кіло — за 26 гривень.
На домашніх вагах жінка перевірила покупку. Виявилося, недоважили 300 г — на 4 грн. Того самого дня Кривоніжко понесла персики назад на базар. Продавщиця переважувати відмовилася. Забрала кульок із фруктами й повернула гроші.
Галина Милахівська, 48 років, два роки торгувала на Центральному ринку Рівного. Каже, там у продавців ваги накручені.
— Виставляла ваги на 50–100 грамів уперед, — зізнається жінка. — Закуповувала, наприклад, ящик помідорів на 15 кілограмів. А продавала їх як 18 кіло.
Кілограм помідорів тепер коштує 2 грн. Обважування на 50 грамів принесе продавцю 10 коп. Заради них ніхто не буде скандалити, зауважує Милахівська. Дрібні торговці користуються вагами з однією тарілкою. Їх підкручують знизу.
— На обважуванні я заробляла до десяти гривень, — веде далі жінка. — Ще брала на продаж огірки, капусту, моркву. На ринку обважують усі.

Зараз ви читаєте новину «На столичних ринках обважують не більш як на 50 грамів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути