Торговці ринку Урожай у Вінниці знизили ціни на м'ясо.
— У вересні ми святкували ювілей чоловіка. Я брала м'ясо на відбивні по 65 гривень кіло. А це вийшла на базар, ціна вже впала. За 40 гривень можна виторгувати філе, — розповідає вінничанка Валентина Загородня, 42 роки.
Дешевше — увечері 3 листопада на столичному Житньому ринку. Це майже в центрі. Продавці спершу називають високу вартість, але одразу скидають на вимогу покупця. Юрій Хоменко, 26 років, торгує яловичиною. З батьком возять м'ясо із села Іванків Бориспільського району на Київщині.
— Залишилося тільки два куски. Я вам продам за 40, — говорить Юрій. — Ціни тижнів два тому впали на десятку. Покупців мало.
Свинину із кісткою на Житньому віддають за 36–38 грн/кг. Деміївський ринок, що на Московській пл., вважають доступним. Проте вартість м'яса вища — по 50 грн/кг наприкінці дня. В сусідніх супермаркетах яловиче стегно по 56,6 грн/кг, філе — на 8 грн дорожче. Свинина — до 61,9 грн/кг. Покупці здебільшого беруть готові ковбаси.
Досі ціни зростали, бо селяни не здавали свиней, кажуть м'ясники. М'яса було обмаль. Зате в жовтні дозволили ввозити його з Польщі. Це й позначилося на вартості.
Свинина подорожчає вдвічі після Нового року
— Дешеве закордонне м'ясо завозять до нас вже років із 15. Але воно не потрапляє на прилавки, — розповідає 44-річний Сергій Наливка, директор консалтингової компанії "ААА". — Йде тільки на підприємства, на ковбаси. На ринках продають тільки наше м'ясо. Просто під кінець осені населення починає масово різати худобу. М'яса вдосталь. А покупців мало. Тому ціна трохи впала. Вона може ще знизитися. Уряд сподівався збити вартість на м'ясо, увівши заборону імпортувати зерно. А воно не подешевшало. Найбільший ріст цін буде після новорічних свят. Свинина подорожчає вдвічі, може бути по 80 гривень кіло.
Коментарі