Ексклюзиви
понеділок, 10 травня 2010 21:26

Селяни погрожують виливати молоко

Селяни погрожують виливати молоко

У світі зростають ціни на молочну продукцію. З квітня вартість масла зросла на 5%, на сухе молоко на 2%, на сири – на 2,5%, повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу. Доходи експортерів сирів, молока та вершків цього року зросли на 25%.

Через попит експорт українських молочних продуктів з початку року зріс на 50%. Їх везуть переважно в Росію. У той же час імпорт впав більш як удвічі.

Тому цього року українцям може не вистачити 500 тис. т молока, повідомив gazeta.ua голова Асоціації молочників України Василь Бондаренко. Через дефіцит молоко буде дорожчати.

Наразі заготівельники знижують розцінки. Взимку селянам давали 2,8-4 грн за літр незбираного молока. У травні 1,8-3 грн.

"Заготівельник нам із сусідами сказав, що скоро літо, сировини багато. Тому ціна падає. Але ж в магазинах вона не впала. Як було молоко по 6 гривень пакет, так і лишилось. Наше молоко возять на Яготинський маслозавод", - поскаржилась Віра Колісник з міста Умань Черкаської області.

Селяни скаржились на виробників і в Антимонопольний комітет. Тепер Черкаське відділення АМКУ розглядає колективну скаргу із села Шрамівка Драбівського району Черкаської області. Тамтешнє молоко заготовляють для Канівського маслосирзаводу, Яготинського маслозаводу та Пирятинського сирзаводу. З АМКУ прийшла відповідь: узгодженість дій молокопереробників не підтверджено.

"Розцінки дуже сильно знизили. Якщо не розберуться з цими закупівельниками, принципово не здаватимемо. Краще годувати молоком поросят. Або виливатимемо", – сказав житель Шрамівки.

70% молока в Україні виробляють приватні селянські господарства, такі дані має консалтингова агенція "Бізнес".

gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Селяни погрожують виливати молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути