Ексклюзиви
середа, 10 травня 2006 15:07

М"ясник має кілограм із кожної туші

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  43-річний Роман Михайлина в ”МЕТРО” розділяє тушу. Тут він заробляє з 2004 року. До того працював у ”Сільпо” та інших м’ясних магазинах
43-річний Роман Михайлина в ”МЕТРО” розділяє тушу. Тут він заробляє з 2004 року. До того працював у ”Сільпо” та інших м’ясних магазинах

Раніше влаштуватися м"ясником було практично неможливо. Зараз відкриваються нові супермаркети, мережі оптової торгівлі, м"ясопереробні підприємства. Тому кваліфікованих спеціалістів у столиці не вистачає.

— У Києві, принаймні на старих ринках — "Бессарабці", Володимирському, Житньому, людину зі сторони рубачем не візьмуть, — упевнений Руслан Іщенко, 36 років. Він пропрацював на ринку 15 років, тепер співвласник м"ясного магазину. — Там люди працюють десятиріччями, справа передається від батька до сина. Фах отримували у спеціалізованій школі-магазині, я теж там вчився. На Володимирський базар мене пристроювала "дуже волохата лапа". Дехто з тих, хто зараз працює, — м"ясники у третьому-четвертому коліні. Свого часу це була закрита каста. Та й нині потрібна авторитетна рекомендація.

Свого часу це була закрита каста

Офіційна зарплата базарного рубача — гривень 500, не більше. Але за кожну тушу він має щонайменше кілограм відбірного м"яса від власника товару. Зі стороннього, "зальотного", може взяти й більше. За зміну спеціаліст рубає до двох тонн. Денний "навар" — більш як 20 кг. Але така удача буває не щодня. Надлишки, коли вони є, м"ясник продає через знайомих торговців. Зрозуміло, що без м"яса такий фахівець не залишається ніколи. І має 2–2,5 тис. грн щомісяця. У супермаркетах роботи менше, а зарплата вища. Але на ринку люди "крутяться". Гроші роблять не лише на м"ясі, тому й за місця тримаються.

— Знайти досвідченого обвалювальника непросто, — розповідає Оксана Марченко, 34 роки, керівник відділу підбору персоналу ТОВ "МЕТРО Кеш енд Кері Україна". — Ми віддаємо перевагу досвідченим м"ясникам. Крім того, шукаємо людей, готових працювати, і навчаємо їх. Запрошували випускників київського ПТУ N10 на оплачувану практику. Деяким потім пропонували постійну роботу. Радо беремо спеціалістів, яких готують на комбінатах.

Протягом години має продемонструвати професійні навички

У "МЕТРО" спочатку проводиться співбесіда. Потім людина з досвідом протягом години має продемонструвати начальнику м"ясного відділу професійні навички. Буває, м"ясник працював на базарі чи у маленькому магазині, й не усе записано в трудовій. Тому показати, що вмієш, теж важливо. У недосвідченого відділ персоналу звертає увагу на особисті якості.

— У "МЕТРО" зміна — 11 годин, — розповідає 36-річний обвалювальник м"яса Володимир Коломиєць. Він працює м"ясником сім років, а в "МЕТРО" — шість місяців. — Маємо два дні робочі, два вихідні. За зміну удвох обробляємо до двох тонн м"яса. Але займаємося тільки своїм ділом. Не відволікаємося на прибирання всяке. Фірма дає  спецодяг, інструмент, спеціальні кольчужні рукавиці, які захищають руку.

Усі співробітники мають страховку, оплачувані лікарняний та відпустку. У "МЕТРО" кажуть, що їхня зарплата вища за середню на ринку. Стажер заробляє 750 грн. Траплялося, що різники м"яса ставали заступниками начальника та начальниками відділу.

Майстри користуються тільки сокирою

Професія м"ясника має кілька спеціалізацій.
Обвалювальник на виробництві з виготовлення пельменів чи котлет лише відділяє м"ясо від кісток. Кінцева продукція не сортується і може мати будь-який вигляд — все одно на фарш перемелювати. Працює людина ножем.
— Обвалювальники м"яса в супермаркетах та оптових мережах, окрім перелічених навичок, вміють користуватися й механічними засобами, — каже Роман Михайлина з "Метро". — Бо до їхніх обов"язків належить і розробка туш, і виготовлення фаршу та ковбаси.
Рубач має володіти сокирою. На базарі важливо розділити тушу на різні за категоріями та ціною шматки. Зробити це треба так, щоб товар виглядав привабливо. Майстри цієї справи ножем взагалі не користуються. Навіть дрібну роботу виконують сокирою, що важить близько двох кілограмів. У рубачів із 10–20 річним стажем м"язи правої руки часто в кілька разів міцніші. 

Зараз ви читаєте новину «М"ясник має кілограм із кожної туші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути