понеділок, 16 липня 2007 07:00

Мурат Хамдам заробляє на сухофруктах 2500 гривень

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Улітку в узбека Мурата Хамдама найкраще купують фісташки — більш як 100 кілограмів за місяць. Він тримає ятку на ринку біля станції метро Героїв Дніпра у Києві
Улітку в узбека Мурата Хамдама найкраще купують фісташки — більш як 100 кілограмів за місяць. Він тримає ятку на ринку біля станції метро Героїв Дніпра у Києві

Узбек Мурат Хамдам, 20 років, торгує екзотичними сухофруктами та горіхами на сільгоспринку біля столичної станції метро Героїв Дніпра. Над яткою вивіска: "Сухофрукти". Мурат має постійних клієнтів.

— Я знаю секрет, як привернути покупця, — усміхається хлопець. Говорить російською на московський манер із ледь помітним акцентом. — Бо такий самий товар продають на ринку ще троє конкурентів. У мене бізнес іде краще.

Родом Мурат з узбецького міста Самарканд. У Києві живе його дядько, який і допоміг тут улаштуватися. Кіоск Мурат орендує. Щомісяця платить 7,5 тис. грн. Фісташки, мигдаль, курагу і родзинки з Узбекистану поїздами передають через Москву. Сушенину там заготовляють з літа до пізньої осені. Мигдаль збирають і лущать на плантаціях спеціальними машинками. Курагу сушать улітку на сонці. Вишні на сушарці посипають цукровою пудрою, тому ягода стає прозорою, більше схожою на цукерку.

— У нас дощі йдуть тільки навесні, а решту часу дуже сухо. Тому сушеня й смачна. В Україні так не вийде, — запевняє Мурат.

Решту екзотики завозять з інших країн. Горіхи кеш"ю везуть із Індії, фундук — із Грузії,  папайю та ананас — з Африки. Найкращі фісташки родять у Греції. Звідти їх і імпортують. Тепер Мурат торгує торішніми запасами. Товар — більш як півсотні найменувань — виставляє в білих пластикових лотках.

У мене ваги електронні, показують точно

— Часто приходять господарки, їм треба 50–100 грамів мигдалю чи фундука. Мої конкуренти не хочуть возитись із таким дріб"язком. Продають щонайменше по півкіло. А я і від копійчаного заробітку не відмовляюся, насипаю, скільки просять. У мене ваги електронні. Я нікого не обважую, тому до мене і йдуть скуповуватися, — ділиться секретами Мурат Хамдам.

Про свій товар кожному розповідає охоче. Чорні родзинки корисні для серця і крові, радить він. Папайя виводить радіонукліди і шлаки. Тому в Іспанії цей фрукт називають — "фрутта бомба" — фруктова бомба. Найдорожчий у ятці лущений кедр — по 100 грн/кг. Його везуть із Сибіру.

У Києві сухофруктами в основному торгують вихідці з Азії. Українцям важко стояти в спеку з рання до вечора. Узбекові ж до неї байдуже. Працює щодня з 10-ї ранку і до закриття ринку, незалежно від погоди. Маратові покупці знають, що до нього ніколи не запізняться.

— Я ставлю на свій товар націнку 3–4 відсотки. Не вірите? Прибуток отримую від валу — кількості проданого. Всюди в Європі так заведено. Це тільки ваші базарники по 30 процентів накручують, ще й людей обважують. А ми завозимо дешевий товар, тому й беруть у нас багато. У мене на батьківщині мигдаль коштує 10 доларів за кіло. А я тут продаю по 65 гривень — на 15 гривень дорожче, ніж в Узбекистані.

Улітку мало купують курагу й родзинки. А навесні, особливо перед Великоднем, вони — найпопулярніші. Тепер у Мурата найкраще беруть фісташки — більш як 100 кг за місяць. Продає їх по 45 грн/кг. Постійних покупців знає в обличчя, робить їм добрі знижки. Які саме — не каже.

— Не хочу дражнити інших покупців, — пояснює.

На сухофруктах Мурат Хамдам заробляє не менш як 2500 грн за місяць.

Зараз ви читаєте новину «Мурат Хамдам заробляє на сухофруктах 2500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути