Ексклюзиви
четвер, 23 липня 2020 00:45

Можна буде самостійно обирати постачальника газу

Із 1 серпня в Україні має запрацювати ринок газу для побутових споживачів. Люди зможуть обирати компанію, яка постачатиме паливо.

Відкриття ринку газу для населення — одна з вимог продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Спочатку його мали запустити в травні, потім — у липні. Далі перенесли на серпень.

Поки що ціну газу для населення регулює Кабінет міністрів. Її встановлюють відповідно до спеціальних зобов'язань Нафтогазу й Укргазвидобування продавати газ за пільговим тарифом: не вище середнього рівня фактичних цін на нідерландському газовому хабі плюс витрати на доставку. У червні газ для населення коштував 2,14 грн за куб. Ціна не враховує податків і витрат на транспортування.

— Українці вільно обиратимуть компанію, в якої купуватимуть газ. Навіть у багатоповерхівці кожна квартира зможе мати окремого постачальника, — говорить 40-річний Олексій Хабатюк, заступник керівника департаменту енергоефективності Нафтогазу. — Водночас для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків ціну за газ на основі спеціальних зобов'язань встановлюватимуть до 1 травня 2021 року. Бо вони належать до підприємств комунальної теплоенергетики.

Перешкодою до відкриття ринку газу може стати позов Київоблгаззбуту. Компанія через суд хоче призупинити дію постанови Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг про спрощення процедури зміни постачальника. Завдяки їй українці без ­проблем можуть змінити компанію, яка продаватиме газ. Для цього на сайті нового постачальника потрібно подати заяву-приєднання. Також надати оригінали документів про право власності на нерухомість, паспорт та ідентифікаційний номер. Це можна зробити в електронній формі. Раніше процедура переходу розтягувалася на місяці. Необхідно було отримати довідку про відсутність заборгованості в попереднього постачальника. Після відкриття ринку газу споживачі продовжать отримувати два рахунки за газ. Перший — оплата безпосередньо за енергоносій. Другий — вартість транспортування.

— Зараз найкращий час для відкриття ринку газу, — каже 39-річна Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм громадської мережі "Опора".

— Ціна газу на хабах низька. Постачальники можуть уже закупити дешевий ресурс і втримувати вартість протягом довгого періоду. Завдяки цьому формувати привабливу пропозицію для споживачів і збільшувати кількість клієнтів. Адже на осінь газ на європейських газових хабах традиційно дорожчає. А вартість гуртових поставок в Україну безпосередньо залежать від ситуації на зовнішніх ринках. Щоправда цьогоріч прогнозувати радикального підвищення ціни на газ не варто.

Поки що постачальників блакитного ­палива в Україні не так багато. Буде добре, якщо на початку серпня з'явиться хоча б 10 нових компаній. До осені, коли повноцінно запрацює ринок, їх кількість однозначно ­зросте.

Гарантуватиме, що ніхто не залишиться без газу, постачальник "останньої надії". Ним стала компанія "Нафтогаз України". У конкурсі перемогла, бо запропонувала ціну газу з нульовою націнкою — 2711,86 грн за тис. куб із податками.

Якщо споживач не одразу зможе визначитися, в кого купувати газ, компанія "останньої надії" постачатиме йому паливо 60 днів. За цей період людина знайде постійного постачальника, пояснюють у Нафтогазі.

— У нас нові правила ринку природного газу діють щонайменше три роки. 2015-го ухвалили закон "Про ринок природного газу". Ще протягом двох років приймали різноманітні підзаконні акти. Єдине, що стримувало повноцінний запуск ринку — відсутність постачальника "останньої надії", — додає 48-річний Геннадій Рябцев, експерт із енергетики. — Сьогодні перелік постачальників можна дізнатися в Нацкомісії, яка регулює енергетику та комунальні послуги. З іншого боку, не бачу сенсу змінювати їх. Компанії пропонують майже ідентичні умови. Яка різниця, кому платити 20 гривень на місяць, якщо газ використовуєте тільки для приготування їжі.

Зараз ви читаєте новину «Можна буде самостійно обирати постачальника газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути