понеділок, 26 грудня 2005 19:25

Микола Дмитрієв шукає 300 тисяч гривень

 

"Заходьте, заходьте! Зараз я вас своїм хлібом пригощу, — з порога почав Микола Дмитрієв, 51 рік. В руках він тримав білий буханець, щедро посипаний кунжутом.

По хліб до Дмитрієва приїздять навіть з Москви, бо випікає його чоловік за спеціальною технологією і без дріжджів. Аж до Франції їздив учитися. Тепер планує власну справу відкрити, проте для цього потрібно 300 тисяч гривень.

На початку 90-х він познайомився з французами. Ті приїхали в Україну, щоб розповісти, що таке біодинамічне сільське господарство та як його розвивати.

Дмитрієва не надто цікавили лекції, але з"явилася реальна можливість виїхати за кордон та трохи заробити. Всім, хто проявляв інтерес до їхніх ідей, французи пропонували екскурсії в свої господарства. Тож Микола взявся за французьку мову, якої раніше не вчив. І незабаром таки потрапив до Франції.

Планує власну справу відкрити, для чого потрібно 300 тис. грн

— Вони все оплатили — і переліт, і проживання. Офіційно я був на стажуванні. А насправді нелегально працював на фермі. Яблука збирав. Платили близько чотирьох тисяч доларів на місяць.

Миколу захопило те, як французи ведуть господарство. І після роботи він брав у них уроки.

Найбільше дивувало те, що вони зовсім не використовували хімікатів. Землю підживлювали тільки органічними добривами. Рослини висівали та збирали лише в певні дні. Це залежало від пори року, фази Місяця, знаку гороскопа та багатьох космічних чинників. Коли і що робити, визначали за спеціальним "біологічним" годинником. Такий пристрій у Франції вільно продається і коштує близько $60. Користуватись ним може лише спеціаліст. Миколі потім один такий подарували.

Вирощені за цими правилами рослини майже не хворіли, навіть колорадський жук їх не брав.

Збирав яблука, за що платили близько чотирьох тисяч доларів на місяць

До Києва Дмитрієв повертався з мріями про своє господарство. Збирався придбати землю, завести пасіку, виростити сад. І взятися за випікання хліба.

Ділянку купив у селі Расавка, що в Кагарлицькому районі на Київщині.  Віддав за 60 соток дві тисячі доларів. За решту зароблених у Франції грошей орендував пекарню і почав пекти хліб.

Й одразу натрапив на купу проблем. Виготовлений без ліцензії хліб не хотіли приймати в магазинах. Тому кинувся домовлятися з приватними продавцями. Ті куштували хліб, хвалили і брали його на реалізацію.

Землю французи підживлювали тільки органічними добривами

Зерно Микола купував аж на Полтавщині, бо там є місця, де його вирощують за французькими технологіями. Витрати не покривалися, тому влітку Дмитрієв розпродав рештки зерна, сплатив борги і почав шукати партнерів з грошима, аби відкрити власну справу.

Микола запевняє, що його проект окупиться вже за рік. А поки що випікає біодинамічний хліб у своїй столичній однокімнатній квартирі. Живе за рахунок пасіки. Цього року викачав дев"ять бідонів меду, по одному з вулика. Лишив собі кілька трилітрових банок, а решту продав — по 25 грн за літр.


До 18 листопада посійте моркву
Микола Дмитрієв користується французьким аграрним календарем, пристосованим до вітчизняних умов. Він радить українським землеробам закінчити посівну до середини листопада. Саме цей період — найсприятливіший для висівання моркви, щавлю, петрушки, редиски та буряку.
З 18 числа добре саджати фруктові дерева та кущі смородини, малини, ожини тощо. Але слід врахувати, що 9, 15, 22 та 23 листопада — несприятливі дні. Можна лише готувати ґрунт до зими, перекопувати землю та вносити органічні добрива.

Зараз ви читаєте новину «Микола Дмитрієв шукає 300 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути