вівторок, 03 жовтня 2017 00:50

Марині Порошенко виготовили кольє з платини

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Катерина Лебідь (праворуч за прилавком) із Хмельницького продає керамічні прикраси на фестивалі ”Зроблено в Україні” у Вінниці. Виготовляють їх із чоловіком Костянтином
Катерина Лебідь (праворуч за прилавком) із Хмельницького продає керамічні прикраси на фестивалі ”Зроблено в Україні” у Вінниці. Виготовляють їх із чоловіком Костянтином

— Наш сімейний бізнес почала дружина Катерина. Вона працювала на фірмі, що виготовляла прикраси з коштовними каменями. Я був журналістом. Їздив по фестивалях, спостерігав за майстрами. На фестиваль "Артполе" ми виготовили керамічні фігурки людей, які обнімаються. Їх непогано купували, — розповідає 31-річний Костянтин Лебідь із Хмельницького.

— Вирішили продовжити справу. Орендували майстерню. Катерина має художню освіту. Вона розробляла моделі, а я виготовляв продукцію. Потім пішов вчитися до кераміста Романа Абу. Бізнес на кераміці не затратний. Для початку справи достатньо купити глину й форми. Це кілька сотень гривень. Для професійної роботи потрібні печі з різною температурою. Ми купили собі таку через кілька років роботи. Заплатили 55 тисяч гривень.

Спочатку пробували робити прикраси з різних матеріалів. Потім вирішили зосередитися на кераміці. В Україні цей ринок нерозвинений. Керамічні намистини привозять із Китаю, хоча є можливість виготовляти тут. Окрім прикрас, можемо зробити на замовлення тарілки, різні фігурки.

Найоригінальніші прикраси замовляють музиканти. Бандуристці робили намисто у вигляді гілок дерев і коренів. Часто спів­працюємо з дизайнерами одягу. Кілька разів вигравали конкурси молодих дизайнерів. Це допомагає бізнесу розвиватися. Перемогли на конкурсі у Львові. Нас відправили до Польщі, там побачили наші вироби. Хтось купив, хтось зацікавився. Нещодавно робили корони з кераміки молодятам зі Львова на весілля. Вони були покриті спеціальними фарбами під бронзу. Серед наших замовників є дружини політиків і депутатки Верховної Ради. Оригінальну прикрасу робили дружині президента Марині. На срібну та платинову основу ставили керамічні бусини й квіти. Це був набір — кольє, кліпси й обручка. В нашому кольє вона відкривала пісенний конкурс Євробачення.

Торік збудували власну майстерню. Придбали дві печі. Зараз у нас п'ять працівниць.

Мали свій магазин у Хмельницькому, але довелося його закрити. Не змогли торгувати й одночасно робити прикраси на замовлення. Тоді вирішили домовлятися з іншими магазинами. На фестивалях знайомилися з власниками торгових точок, пропонували їм наш товар. Тепер маємо представництва в Україні й за кордоном — у Канаді, Іспанії, Польщі, Китаї. Недавно в Одесі познайомився з власником магазину в Грузії. Тепер постачатимемо товар ще й туди.

Найчастіше купують сережки й обручки. Перші коштують від 100 гривень, другі — від 200. Високий попит в Одесі, Києві, Вінниці. Тут люди можуть ­дозволити собі такі витрати. В інших містах скаржаться, що дорого. Цього року були в Білостоці в Польщі, там ціни — як в Україні. Прикраси по 700 гривень ніхто не брав. Вигідно везти в Литву, можна продавати утричі дорожче.

Бізнес окупиться за три роки

— Для бізнесу на кераміці не потрібен великий стартовий капітал. Можна починати справу, маючи 15 тисяч гривень, — каже бізнес-експерт 41-річний Андрій Степановський.

— Але вироби важко продавати, треба шукати своїх покупців. Чашки, миски й фігурки з кераміки мало кому цікаві. Затребувані оригінальні вироби. Недавно зустрічав керамічну мозаїку. Виготовляє майстер зі Львівщини. Бізнес на кераміці окупиться за три роки. Але треба мати постійних клієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Марині Порошенко виготовили кольє з платини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути