вівторок, 23 січня 2018 07:50

Літр бензину може подорожчати до 40 гривень

— Бензин дорожчає в основному через ріст цін на нафту. Справ­дився песимістичний прогноз. До кінця минулого року нафта коштувала майже 70 доларів за барель, — каже 36-річний Юрій Корольчук, голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій.

Пальне дорожчатиме далі чи варто сподіватися на зниження вартості?

— 85 відсотків палива в Україну імпортують, — пояснює Юрій Корольчук. — Прогнозують, що цього року ціна на нафту зросте до 80 доларів за барель. У такому випадку вже до середини 2018-го літр бензину марки А-95 коштуватиме 40 гривень. Дизельне паливо — 36–37 гривень. Усі енергоносії пов'язані між собою. Подорожчання нафти вплине на ціну газу.

Яких наслідків чекати?

— Обсяги продажу пального зменшаться. Років п'ять тому за рік використовували близько 10 мільйонів тонн бензину. Зараз — 7–8 мільйонів. Якщо ціна виросте до 40 гривень за літр, побачимо скорочення рівня споживання до 6 мільйонів тонн за рік. Дехто відмовиться від власного авто і пересяде на громадський транспорт. Є ризик банкрутства деяких компаній, що закуповують пальне. Подорожчає проїзд у громадському транспорті. Ціни на продукти зростуть на 10 і більше відсотків.

Збільшиться нелегальне виробництво пального. Автомобілі, випущені до 2000-х, ще витримають неякісне пальне. Для машин, які були виготовлені пізніше, погіршення якості є критичним.

Коли нафта дешевшає, заправки не поспішають знижу­вати ціни. Чому так?

— Паливні компанії чинять, м'яко кажучи, негарно. Їхні ресурси можна розділити на три частини. Перша — паливо, яке вже є на заправках і нафтобазах. Друга — те, що в дорозі. Також є вже закуплене паливо. Але воно ще перебуває на складах виробника. Коли піднімається ціна на нафту, заправки одразу підвищують вартість бензину. Хоча торгують продукцією, яку придбали за старою ціною. Це результат слабкого контролю з боку держави.

У соцмережах закликають до бойкоту, просять не купувати бензин. Чи допоможе це знизити ціни?

— Бойкот не буде ефективним. Бензин все одно купуватимуть. Ефективніше було б водіям домовитися. Наприклад, два дні на тиждень користуватися громадським транспортом. Тоді може знизитися споживання енергоресурсів. Однак я не впевнений, що це допоможе знизити ціни на заправках.

Зараз ви читаєте новину «Літр бензину може подорожчати до 40 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути