Ексклюзиви
четвер, 02 грудня 2021 00:00

Квартири в дев'ятиповерхівках коштують дешевше

У жовтні найдешевшу квартиру в Києві купили за $33,6 тис. Однокімнатне помешкання розташоване на Харківському шосе в Дарницькому районі, має площу 30 "квадратів". За найдорожче житло на Оболонській набережній заплатили $610 тис. Його площа — 147 кв. м.

— Дехто роками виношує ідею придбати житло. Довго не може визначитися, перебирає сотні варіантів, — говорить 42-річний Сергій Курганов, гендиректор рієлторського об'єднання "Простор". — Найперше — потрібно визначитися із сумою, яку готові заплатити. В кожному місті вартість нерухомості значно відрізняється, залежно від району. В Києві однокімнатна "хрущовка" в центрі коштує втричі дорожче, ніж у віддалених районах. Хоча на зведення будинків витратили однаковий час і кошти. Також на ціну впливає близькість до мет­ро, інфраструктура. По-друге, не всі покупці правильно оцінюють ринок нерухомості. Часто шукають квартиру в новому будинку за мінімальні гроші. Планують придбати за 50 тисяч доларів, хоча вона коштує всі 70. Важливо розуміти, для чого потрібне житло. Якщо для здачі в оренду, слід врахувати — скільки доведеться вкласти в ремонт, як швидко вдасться повернути кошти. Людина має розцінювати покупку з точки зору бізнесу. Квартира не повинна подобатися. Потрібна така, в яку вигідно інвестувати. А шукають гарний вид із вікна, широкий балкон.

Є додаткові витрати на оформлення нерухомості — обов'язкові податки, нотаріальне посвідчення угоди. Це теж не враховують. А люди, які вирішили самостійно продати житло, забувають, що володіють квартирою менш як три роки. Тоді потрібно сплатити 5 відсотків податку на доходи фізосіб та 1,5 — військового збору. Це стає неприємним сюрпризом для покупців. Тому слід прискіпливо перевіряти документи на нерухомість, заручитися підтримкою рієлторів, юристів. Зазвичай покупці-початківці шукають житло в інтернеті. У мережі багато оголошень із привабливою ціною. Часто їх публікують шахраї або це проблемне житло.

Щоб визначити реальну вартість нерухомості, додайте до середньої ринкової ціни 10 відсот­ків.

Є й інші особливості. Наприк­лад, у Києві на Троєщині вартість квартир у дев'яти- та 16-поверхівках відрізняється. Перший варіант дешевший за рахунок гіршого планування, малої площі та невеликого балкона. В середньому однокімнатна квартира у дев'ятиповерховому домі коштуватиме 45 тисяч доларів. У 16-поверхівках — 50–55 тисяч доларів. Зведені за радянського часу "хрущовки" та "чешки" — найдоступніші. Проте якість таких квартир сумнівна. Це панельне будівництво з прохідними кімнатами, низькими стелями та кухнею від 3,5 до 5,5 квадратних метрів.

Зараз ви читаєте новину «Квартири в дев'ятиповерхівках коштують дешевше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути