четвер, 02 липня 2020 07:35

"Козине молоко використовуємо з власної ферми, а коров'яче закуповуємо"

Автор: фото надане Віктором Чіркіним
  Віктор Чіркін із селища Ставище на Київщині разом із родиною відкрив сироварню. Виготовляє сир за власною технологією. Кілограм коштує 300–500 гривень, залежно від витримки та сорту
Віктор Чіркін із селища Ставище на Київщині разом із родиною відкрив сироварню. Виготовляє сир за власною технологією. Кілограм коштує 300–500 гривень, залежно від витримки та сорту

32-річний Віктор Чіркін із селища Ставище на Київщині шість років тому почав варити сири і пекти хліб за власною технологією.

— Спершу жити в село переїхали батьки, завели кіз. Коли з дружиною приїжджали до них, то почувався краще, ніж у Києві. Зникала алергія, вільніше дихалося. Тому вирішили теж перебратися в село. Наше господарство — це 2 гектари бабусиного паю. Гектар виділили під сіно, 45 "соток" — під городину. Решта — пасовище для наших кіз породи Ламанча. В різний період їх тримали від 15 до 40 штук, — розповідає Віктор Чіркін. — Виникла ідея варити сир за старовинними рецептами, без штучних заквасок. Навчався цій справі в інтернеті. Коли почало виходити, став залучати брата. Вийшов сімейний бізнес. Крім батьків, задіяні ще тітка й брат. Усі обов'язки розподілені. Наприклад, мама доїть корів, батько допомагає по господарству. Ми з братом займаємося сироварінням і збутом. Козине молоко використовуємо з власної ферми, а коров'яче закуповуємо. Спершу його брали в селян, торік перейшли на фермерське. Воно якісніше, вихід сиру більший.

Працює ферма три дні на тиждень. Щотижня переробляють майже 500 л молока. Готують йогурти, м'які та тверді сири.

— Починав варити сир на домашній кухні. Зараз маємо невеликий цех. У справу вкладав гроші поступово. Варив сир, продавав. Усі кошти вкладав у розвиток бізнесу. Загалом витратили майже 15 тисяч доларів. Переважно гроші пішли на обладнання та матеріали. Будівництвом і ремонтом з батьком займалися самостійно. Якби не власна праця, то вкласти в бізнес треба було б удвічі більше. Також багато коштів пішло на просування бренду і впізнаваність. Робили сторінки в соцмережах. Їздили на ярмарки, давали людям куштувати наш сир.

Кілограм коштує від 300 до 500 грн, залежно від витримки та сорту.

— Асортимент щоразу змінюю, бо сам вчуся. Від сирів, які мені особисто не подобаються, відмовляюся. Так перестав варити сир із голубою пліснявою. Він мені не смакує. Найбільшим попитом користується м'який сир і йогурти, — говорить Віктор. — Ще популярний наш бездріжджовий хліб із цільного зерна. Він йде додатком до сирного кошика. Окремо виготовляти хліб — не вигідно.

Сучасний фермер має бути одночасно менеджером із продажів, хорошим управлінцем, вміти наводити контакти з людьми. Сироваріння процес трудомісткий і затратний. Якби я працював сам чи вдвох із дружиною, то за чотири роки справа б окупилася. А так щомісяця треба платити всім учасникам сімейного бізнесу. На сьогодні ринок збуту маємо ще досить малий. Потрібно постійно думати, як його розширити.

Зараз ви читаєте новину «"Козине молоко використовуємо з власної ферми, а коров'яче закуповуємо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути