Пʼятниця, 01 грудня 2017 00:15

Кожна перепілка за рік приносить п'ять тисяч гривень

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.agravery.com
  В Україні зареєстровано 560 перепелиних ферм. Із них 10 — великі господарства на 100–150 тисяч голів птиці. Щороку постачають понад 600 мільйонів яєць. Упаковка на два десятки в магазинах коштує від 21 гривні
В Україні зареєстровано 560 перепелиних ферм. Із них 10 — великі господарства на 100–150 тисяч голів птиці. Щороку постачають понад 600 мільйонів яєць. Упаковка на два десятки в магазинах коштує від 21 гривні

Ферма окупиться за шість місяців

— Перепілками почав зай­матися тесть після аварії на Чорнобильській станції. Хтось сказав йому, що яйця корисні, виводять радіонукліди. Тесть перетворив кролятник на перепелину ферму, — розповідає 40-річний Микола Ковальов із міста Боярка на Київщині.

— Коли тесть помер, господарство занепало. Теща не знала, як до птахів підійти. Зате на кожне свято згадувала, як колись готували перепілок. Я працював у рекламному бізнесі. Коли на фірмі почали скорочувати працівників, нам із дружиною довелося переїхати до тещі. Тоді вперше задумався, щоб відновити перепелину ферму.

Десяток птахів придбав на базарі в Києві. Заплатив 500 гривень. Дуже хотів спробувати. Дружина вважала, що в мене не вийде. Знайшов старі записи тестя про корми і температуру в клітках. За перший місяць зібрав 200 яєць. Купив інкубатор. Отримав своїх курчат.

Почав шукати літературу про породи, особливості вирощува­н­ня. В Україні з цих тем мало інформації. Знову взявся за записи тестя. Він був інженером, писав усе схематично. Знайшов креслення кліток. У примітках було вказано, що металеві використовувати не можна. У перепілок від них стрес. Розробив свої клітки.

Також їздив на семінари в Польщу. Перепілок там вирощують багато. Звідти привіз м'ясну породу. Дорослий птах виростає до 800 грамів.

За рік розширив ферму до 2 тисяч голів. Найважче було налагодити збут. Спершу пробував продавати яйця місцевим магазинам. Але скрізь вимагали реєстрацію, сертифікати якості та санітарні обстеження. На паперову тяганину витратив кілька місяців.

Теща запропонувала допомогу. Ми забили молодих перепілок, нафарширували їх яйцями. Повезли продавати на ярмарок українських виробників. Страва мала успіх. Виявилось, ніхто ще не куштував таких перепілок. Продавали по 270 гривень за кілограм. Одна перепілка затягує на 45–70 гривень. Удома порахували, що з готових страв виторг більший, ніж із сирого ­м'яса. Дружина покинула ро­боту. Відкрили свій міні-цех. Запікаємо перепілок, робимо з птиці м'ясні пироги, салати на замовлення. Одна з найпопулярніших страв — обсмажені у фритюрі перепелині яйця. Постачаємо їх у місцеві кулінарії. Також продаємо сирі яйця, заморожені тушки.

Даємо оголошення про продаж продукції. Пропонуємо безкоштовну доставку по Києву. Замовлення розвожу на скутері. Маємо постійних клієнтів, які двічі на тиждень замовляють свіже м'ясо або готові страви.

Порахував, що кожна перепілка за рік приносить 5 тисяч гривень. Найбільший попит перед новорічними святами. Людям хочеться екзотики. Записуються в чергу, щоб отримати свіже м'ясо. У цей період піднімаємо ціну на 30–40 відсотків.

Плюс такого бізнесу, що не потрібно великих площ. Моя ферма розміщена у трьох сараях. Перепілки не шумні. Сусіди довгий час і не знали, що ми розводимо птахів. Послід можна використовувати для обігріву приміщень. Перепелина ферма окупиться за півроку. Вкладати гроші можна поступово. Але починати треба хоча б із сотні перепілок, тоді справа швидше розвиватиметься.

Заробляю ще на одній справі. На основі записів тестя та своїх спостережень зробив невеличку брошуру. Детально описав процес розведення птиці. Інформацію постійно доповнюю. Продаю на диску чи в електронному вигляді. Додатково маю 2–3 тисячі гривень щомісяця. Звертаються не тільки з України, а й багато росіян, білорусів та поляків.

Можна отримати державну дотацію

2017 року в Україні вперше почали виплачувати дотації на перепелині ферми.

— Важливо добре підготувати приміщення. Птахи чутливі до холоду, тому треба якісно утеплити, — каже експерт 50-річний Ігор Попко. — Окупиться ферма за рік-два. Найвигідніший повний цикл — продаж яєць, тушок і готової продукції, переробка. Найбільші перепелині господарства розташовані в Хмельницькій і Житомирській областях. Дрібні ферми є в Київській, Вінницькій, Харківській, Одеській, Полтавській і Житомирській областях.

Більшість таких сільськогосподарських підприємств працюють по три роки. Закриваються через проблеми з фінансами, брак знань по догляду за птицею.

Зараз ви читаєте новину «Кожна перепілка за рік приносить п'ять тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Погода