вівторок, 04 червня 2019 07:50

Комунальні послуги дорожчатимуть

До кінця року газ для населення подорожчає на 15%. 2020-го додасть до ціни ще 20. Наступні два роки вартість зросте на 14 і 10% відповідно, йдеться в останньому прогнозі Мінекономрозвитку.

На 20% до кінця цього року очікують подорожчання гарячої води та опалення. Наступні три роки тарифи збільшуватимуться на 10–15%. Електроенергія стане дорожчою цьогоріч на 15%. Ще за два роки додасть 18,9 і 20% відповідно. 2022 року прогнозують подорожчання електроенергії на 7%.

— Навряд чи прогнози міністерства на щось впливають. Під час розрахунку тарифів постачальники орієнтуються на ціну газу та скільки він займає у вартості інших комунальних послуг. Наприклад, у тарифі на опалення та гарячу воду закладено 90 відсотків вартості блакитного палива. Розмір рахунку за холодну воду залежить від вартості електроенергії. Щодо останньої, то газ у тарифі займає 50 відсотків. На ціну вивезення сміття впливає вартість бензину, — каже 68-річний Олександр Сергієнко, директор дослідницького центру "Інститут міста". — Поки що подорожчання газу для населення загальмували. З 1 травня він мав подорожчати з 8,55 до 9,8 гривень за куб. Однак навпаки подешевшав до 8,24 гривні. Щоправда, не відомо, як довго протримається така ціна. Адже маємо постанову Кабміну, за якою наступного року газ має коштувати 12,3 гривні за кубометр.

Комунальні тарифи в Україні розраховують за затратною формулою. Тобто всі витрати підприємств закладають у ціну. В цивілізованих країнах такого немає. Держава повинна регулювати вартість через спеціальні органи чи антимонопольне законодавство. Якщо тарифи підвищувати як заманеться, матимемо "космічну" заборгованість з оплати комунальних послуг. В Україні за останні два роки вона зросла втричі. На 1 січня 2017-го населення заборгувало 23 мільярди гривень. У лютому 2019-го — 69 мільярдів. Бо вартість газу в нас європейська, а зарплати залишилися українськими.

Правила надання субсидій на оплату комунальних послуг виписані так, що тарифи зростають, а кількість пільговиків падає. Попередні опалювальні сезони допомогу отримували близько 6,5 мільйонів домогосподарств. Цьогоріч їхня кількість скоротилася до 3,3 мільйона. Уряд 1 травня торік змінив правила оформлення субсидій. І штучно відсік частину домогосподарств. Ситуацію рятує монетизація субсидій, яку запровадили в березні цьогоріч. Люди отримують гроші на руки і самостійно оплачують комунальні послуги. Раніше кошти на субсидії надходили на рахунки постачальників.

— Зростання комунальних платежів прогнозують суто на розрахунках монополістів. Останні ставлять необґрунтований відсоток прибутку і завищують тарифи, — говорить енергетичний експерт Марія Яковлєва, 48 років.

— Підстав для подорожчання газу для населення немає. Його вартість необхідно привести до нормального рівня. Наприклад, якщо прибуток Укргазвидобування встановити на рівні 30 відсотків, а не 300, як маємо зараз, то газ подешевшає до 4500 гривень за тисячу кубометрів. Тоді вдасться заощадити на субсидіях. Зекономлені гроші можна буде використати на програми з енергоефективності чи встановлення індивідуальних лічильників. Адже сьогодні мешканці квартир без приладів обліку позбавлені можливості економити. Змушені платити за розрахунковими нормами, а не за реальним споживанням.

500 гривень — на стільки в липні подешевшає 1 тис. куб. газу для населення. У травні ціну знизили з 8550 до 8247 грн. Бо уряд запропонував новий механізм визначення вартості газу. Якщо ринкова ціна для промисловості буде нижчою за встановлену урядом для населення, то й остання знизиться.

Зараз ви читаєте новину «Комунальні послуги дорожчатимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути