понеділок, 03 квітня 2006 15:04

Київський електрик заробляє 50 доларів за годину

Автор: фото: Юрій ПОЛІЩУК
  Бригадир електромонтажної бригади Петро Прокопенко вважає, що майстерність починається зі ставлення до інструменту
Бригадир електромонтажної бригади Петро Прокопенко вважає, що майстерність починається зі ставлення до інструменту

Сьогодні електрики різних спеціалізацій дуже затребувані. Людина, яка знається на прокладанні та підключенні побутових мереж та електрообладнання, може заробляти від $150 до $1500 на місяць.

Усі електрики заробляють дуже добре, вважає Костянтин Загородній, 42 роки. Він працював головним енергетиком на підприємстві "Укрпроммонтаж". Зараз виконує приватні замовлення — робить проводки, встановлює лічильники.

— У радянські часи електрики були "хлопчиками для биття" на виробництві, — з нотками іронії проголошує співрозмовник, — а сьогодні у Києві можна заробляти 50 доларів на годину.

— А що, в електриків погодинна оплата?

За таку роботу беру 12 доларів замість звичайних п"яти

— Ні, але я для себе так визначаю, — потирає долоні Костянтин, — три години попрацював над кімнатою і заробив 150 доларів. Значить за годину — 50.

Розподільна коробка — найвразливіше місце у мережі, — продовжує електрик. — Коли скаче напруга — горять місця з"єднання дротів — скрутки. Тому я їх пропаюю, заізольовую, надягаю термопластичний ковпачок для кожного проводу. Тоді з"єднання не горять, не замикають, навіть якщо вода буде бігти по стінах. За таку роботу беру 12 доларів замість звичайних п"яти. За креслення, на якому видно, де проходять дроти, місця з"єднання та підключення розеток, вимикачів, — теж окрема ціна: 10 доларів за стіну.

Уся електротехнічна робота може коштувати $300–800 з однієї квартири чи приватного будинку. Заробітки бувають і значно більші. Петро Прокопенко, 38 років, бригадир електромонтажників, разом із двома підлеглими проклали дев"ять кілометрів проводки у приватному будинку, що у дачному містечку "Вишеньки". Працювали три тижні й заробили чотири тисячі доларів.

Але щоб заробляти пристойні гроші, треба мати досвід. Починати кар"єру електрика можна скрізь, де є досвідчені фахівці. Наприклад, у бригадах електриків Київського метрополітену не вистачає робітників.

— Штат старіє на очах, — каже Віктор Швець, 48 років, начальник служби електропостачання метрополітену. — За вислугу років у службі нараховують 40% надбавки. Тому старші майстри у нас отримують 1000–1500 гривень. А молодому електрикові третього розряду платять 800–900 гривень. Але комерційні фірми із задоволенням приймають людей, що працювали у метро.

Керівництво заводу заплатило Сергію дві тисячі доларів за встановлення імпортної муфти

Електриків із досвідом охоче беруть приватні бригади будівельників на комплексні ремонти. Тут електрик завжди може заручитися допомогою колег, якщо йому бракує часу. Оплата у бригаді — $300–400 на місяць. Тому електрики частіше укладають договір напряму із замовником. Одинаки-електромонтажники можуть заробляти і $800, і $1000.

Компанії з потужними кабельними мережами також потребують електриків, особливо кабельників. Великі фірми ("Київенерго", "Укртелеком") часто шукають робітників. Сергій Онищенко, 27 років, пропрацював у "Київенерго" шість років. Зараз заробляє на будівництві електромонтером. Керівництво одного заводу заплатило Сергію дві тисячі доларів за встановлення імпортної муфти "Райхем". Роботу він виконав за день. За радянських часів на це відводилося до трьох діб.

Скільки платять за роботу, в доларах

Точка (вставити коробку, підключити розетку чи вимикач)...............................................................5
Метр штроби (канавка для проводу):
у бетоні................................................................2
у цеглі та гіпсі...............................................1–1,5
на стелі................................................................3
Точка під світильник на стелі.............................5
Установити електрощиток у квартирі ("утопити" в стіні)....................................................................80
Розподільні коробки.......................................5–10

Зараз ви читаєте новину «Київський електрик заробляє 50 доларів за годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути