середа, 16 жовтня 2019 00:20

"Касир може дослужитися до керівних посад"

У сфері торгівлі неофіційно працює п'ята частина працездатного населення, свідчать дані Держстату. Тут найбільше вакансій і велика плинність кадрів. Зокрема, у січні-серпні 2019-го галузь втратила 28 тис. штатних працівників.

Зарплата в торгівлі вища за середній показник по країні. На початку року платили в середньому 9622 грн. У серпні зарплати зросли до 11 012 грн.

— Кількість вакансій і резюме в торгівлі зростає щомісяця. Найбільше роботи в Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Львові. Затребувані менеджери по роботі з клієнтами, фахівці з прямих і непрямих продажів. Є вакансії для касирів, продавців, — говорить 31-річна Юлія Дрожжина, фахівець експертно-аналітичного центру "Хедхантер Україна". — З початку року зарплати у галузі зросли на 10–15 відсотків. Пропонують від 10 тисяч гривень. У великих містах роботодавці зазвичай платять на 15–20 відсотків більше. Водночас заробіток залежить від виконаних планів, робочого графіка, повної чи неповної зайнятості. Якщо відповідати всім вимогам, можна отримувати 30–40 тисяч гривень щомісяця.

У галузі торгівлі понад половина працівників зайняті неофіційно. З одного боку, роботодавці неохоче оформлюють людей через велике податкове навантаження, складну процедуру звільнення. З другого, не всі розуміють переваги офіційного працевлаштування. Особливо це стосується молоді. Вони не знають свої трудові права. Наприклад, куди звертатися, якщо шеф не хоче давати відпустку. Найбільше неоформлених працівни­ків у невеликих магазинах. Цим зло­вживають підприємці. За всіма правилами переважно працевлаштовують великі торговельні мережі. Крім того, вони мають безліч пропозицій для людей з інвалідністю, студентів, жінок у декреті. Працівники можуть поєднувати роботу з навчанням чи домашніми справами. Мережеві магазини дають переспективу кар'єрного зростання. Сумлінний касир може дослужитися до керівних посад.

Однак у торгівлі й висока плинність кадрів. Працівники звільняються через недобросовісних роботодавців, які забувають про свої обіцянки під час прийому на роботу. Також через плани продажів, які нереально виконати. Робота в галузі пов'язана з інтенсивним спілкуванням із людьми. Працівники часто емоційно вигорають, тому звільняються.

Зараз ви читаєте новину «"Касир може дослужитися до керівних посад"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути