четвер, 05 листопада 2009 18:07

Ігор Іванов отримує 2,5 тисячі гривень допомоги з безробіття

 

Киянин Ігор Іванов, 45 років, цьогоріч звільнився з роботи. За фахом інженер. Стоїть на обліку в міському центрі зайнятості столиці. Отримує допомогу по безробіттю.

— Я працював заступником керівника великого підприємства, — розповідає. — Назви не скажу. Серйозно погиркався із шефом. Далі працювати було неможливо. Звільняти мене за скороченням відмовилися. Бо тоді підприємство має виплачувати допомогу. Треба вміти писати заяви, — підморгує. — Перед тим порадився з правниками. Ті підказали зазначити в заяві, що звільняюся у зв"язку з хворобою матері. На підприємство приніс виписку про недугу. Про неї домовився зі знайомим лікарем. Така підстава дає змогу звільнитися з незалежних від працівника причин. Центри зайнятості тоді виплачують більшу допомогу по безробіттю. Її призначили одразу. А не через три місяці, як іншим. Перші три місяці мені платили 100 відсотків моєї офіційної зарплати. А якби звільнився за власним бажанням — нічого не виплачували б. Зараз отримую 2 з лишком тисячі гривень. Через півроку виплати ще зменшують. Мені ж 70 процентів зарплати видаватимуть, доки підходящу роботу не нададуть. А я працював керівником. Звісно, інженером на новій роботі я більше мав би. Та для чого псувати трудову? Доки шукатиму нову роботу, і допомоги вистачить. Центр зайнятості пропонує йти будівельником. Але у мене великий досвід інженера. Не піду я гайки крутити.

Запитуємо Іванова, яку мав зарплату.

— Інженери на великих підприємствах ніколи на зарплату не працювали. У конверті отримував у кілька разів більше за офіційну зарплату. А офіційна — 2,5 тисячі.

Роботу шукає через знайомих.

Інженери на великих підприємствах ніколи на зарплату не працювали

— Керівників, як я, підбирають не через центр зайнятості. Лише за порадою, щоб людина була надійна, перевірена.



Як нараховують допомогу з безробіття


Допомогу із безробіття призначають не більш як на 360 днів. Сума залежить від  середньої зарплати працівника. Якщо стаж становить менш як два роки, до обрахунку візьмуть 50% середньомісячного заробітку. Від двох до шести років — 55%. Якщо шість-десять — 60%, понад 10 років — 70%.

Наприклад, медсестра з понад 10-річним стажем отримувала 1 тис. грн/міс. Звільнилася за власним бажанням. Перші три місяці допомогу їй не платитимуть. Потім щомісяця отримуватиме 80% обрахованої допомоги з безробіття, тобто 560 грн. Наступні півроку даватимуть по 490 грн/міс.

— Звільненим із незалежних причин виплачують більше, — пояснює експерт із трудового права Іван Мірний, 55 років. Допомогу призначають із першого дня. Якби у заяві на звільнення медсестра вказала іншу причину, наприклад, "у зв"язку з необхідністю доглядати матір-інваліда" або "за згодою сторін", їй нарахували б повну суму допомоги з дня подання заяви.



Кого вважають звільненим із незалежних причин


Статті 36, 38, 39 Кодексу про працю передбачають незалежними від працівника такі причини звільнення:

— припинення трудового договору, контракту;

— за згодою сторін;

— переїзд на нове місце проживання, переведення чоловіка чи дружини на роботу в іншу місцевість;

— вступ до вузу;

— вагітність;

— неможливість проживання у даній місцевості;

— роботодавець не виконує законодавство про працю чи трудовий договір;

— у разі хвороби або інвалідності працівника, які перешкоджають виконанню роботи;

— догляд за дитиною до 14-річного віку, дитиною-інвалідом, хворим членом сім"ї або інвалідом першої групи.

Працівник має надати підтвердження — медичну довідку, виписку, виклик на роботу тощо.

Центри зайнятості штрафують за запізнення на кілька хвилин

— Мене мало не позбавили третини допомоги. За те, що я запізнився до інспекторки хвилин на 10. У центрі зайнятості призначають точний час. Запізнився — штрафують. Довелося принести дуже дорогу шоколадку. Все одно оштрафували б на більшу суму. Сюди, як на роботу, треба ходити, — каже Ігор Іванов. — Якщо прийом пропустиш, узагалі позбавлять допомоги.

Киянка Мар"яна, 25 років, три місяці без роботи. Працювала менеджером із реклами. У вересні прийшла до центру зайнятості.

— Зарплату пропонують маленьку, ставку 1000 гривень, а вимоги неймовірні. Я ходжу майже щодня, дивлюся вакансії. Також залишила своє резюме.

Статусу безробітної Мар"яні не надали.

— Спершу маю місяць походити на співбесіди. Якщо нічого не знайдуть, лише тоді поставлять на облік і призначать допомогу по безробіттю.

Якщо безробітний двічі поспіль відмовляється від вакансій, які відповідають його досвіду роботи та кваліфікації, його знімають з обліку.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Іванов отримує 2,5 тисячі гривень допомоги з безробіття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути