четвер, 23 квітня 2020 00:40

"Хто хотів узяти кредит на купівлю житла, відклали це до кращих часів"

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

— На ринку нерухомості зараз затишшя, попиту на житло практично немає, — говорить 49-річний Едуард БРАЗАС з Асоціації спеціалістів із нерухомості.

Яке житло продовжують купувати?

— Шукають і цікавляться варіантами на ринку вторинної нерухомості ті, в кого гроші "на руках". Ризиків небагато. Якщо немає проблем з документами, влаштовує ціна, то купуєш. Деякі квартири пропонують дешевше, ніж місяць тому. Власники готові обговорювати вартість і торгуватися. Вкладатися в нове будівництво — завжди ризик. Зараз він зріс.

На які поступки йдуть забудовники, щоб збільшити продажі?

— Компанії намагаються втриматися на ринку. Масово будівництва по країні не заморожують. Є поодинокі випадки. Щоб стимулювати попит, пропонують знижки й різноманітні акції. Порівняно з докарантинним періодом, з'явилися вигідні пропозиції.

Зміняться ціни на нерухомість після карантину?

— Сам по собі карантин не впливає на ціни. На Новий рік у нас також на три тижні зупиняється ринок. На травневі, якщо до них ще й Великдень приєднується, взагалі на місяць усе завмирає. Знижується активність влітку. Ринок не може так швидко відреагувати на зміни. Щоправда, це не стосується оренди квартир. Проблема в тому, що слідом за карантином до нас прийде економічна криза. Менш доступними будуть банківські кредити, зростуть ризики недобудов чи перенесення термінів здачі житла. Прогнозувати, що станеться з цінами, можна лише навмання. Все залежить від того, наскільки глибока буде економічна криза, чи отримаємо кредит Міжнародного валютного фонду, чи матимемо стрибки курсу валют. Ціни можуть знизитися на 2–10 відсотків. Суттєво нерухомість не подешевшає. Квартири в центрі Києва не продаватимуть за ціною вживаного авто. Люди зі слабкими нервами, які хотіли розпродати майно і виїхати з країни, вже зробили це. Інші чекають.

Яка ситуація з кредитами на житло?

— Офіційних заяв від банків, що вони зупиняють програми іпотечного кредитування, не було. Однак люди, яким не вистачає грошей на квартиру, відмовляються від таких угод. Ніхто не вішатиме на себе ярмо зі щомісячними виплатами. Бо не знаєш, чи працюватимеш завтра взагалі. Хто хотів узяти кредит на купівлю житла, відклали це до кращих часів.

"Деякі компанії зафіксували курс долара на рівні 25 гривень"

— Банки насторожено відреагували на ситуацію, пов'язану з поширенням коронавірусу та його впливом на економіку. Майже не кредитують. Стали ще вимогливішими до позичальників, — каже 45-річний Руслан Земляний, керівник професійного клубу забудовників.

— Попит на нерухомість упав у три-чотири рази, але вподобання потенційних покупців не змінилися. Як і раніше, приглядаються до новобудов на максимальній стадії готовності. Там ризики найменші. Також шукають знижки, акції. Намагаються купити дешевше квартиру, ніж до початку карантину. Ціни в гривні не змінилися. Деякі компанії, що оцінюють вартість житла у валюті, зафіксували курс долара на рівні 25 гривень.

Здебільшого нерухомість купують за кошти, які вдалося відкласти раніше. Така фінансова подушка є не у всіх. Водночас забудовники не поспішали заморожувати будівництва, продовжували роботи на об'єктах через зобов'язання перед клієнтами. Але карантин впливає на логістику, можливість забезпечити присутність працівників на об'єктах. Також це додаткові витрати на дотримання санітарного режиму. Довелося призупинити роботу тим, хто реалізують свої проєкти за рахунок коштів із продажів квартир. Оскільки попит на нерухомість упав, вони не можуть продовжувати будувати.

Зараз ви читаєте новину «"Хто хотів узяти кредит на купівлю житла, відклали це до кращих часів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути