Ексклюзиви
пʼятниця, 17 листопада 2017 06:15

Хліб подорожчає до 15 гривень

Автор: Тетяна САРАХАН
  Хлібний кіоск на ринку Урожай у Вінниці. Минулого тижня ціни на продукцію зросли на 1–1,5 гривні. Найдешевший хліб коштує 10 гривень, найдорожчий — 22,50
Хлібний кіоск на ринку Урожай у Вінниці. Минулого тижня ціни на продукцію зросли на 1–1,5 гривні. Найдешевший хліб коштує 10 гривень, найдорожчий — 22,50

Минулого тижня хліб подорожчав на 1–1,5 грн. Буханець чорного вагою 900 г тепер коштує 12 грн замість 11. 600-грамовий батон — 12,5 грн.

— Хто раніше брав дві хлібини, тепер купує одну. Або чорну, або білу. Ще літом черги стояли. До вечора все розкуповували. Тепер у кінці дня хліба лишається повний прилавок. Побільшало тих, хто бере четвертинку. Найбільше в нас подорожчав "Бородинський", коштує 13 гривень. А був 11,5, — говорить продавець кіоску "Вінницяхліб". Просить не називати прізвище.

— Соціальний хліб додав у ціні в середньому на 19 відсотків. Зараз кілограм житнього коштує 11,8 гривні. Але це не межа. На початку наступного року хлібина вагою 600 грамів коштуватиме 15 гривень, — каже директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, 43 роки. — За кордоном хліб набагато дорожчий. Наші виробники хочуть поступово зрівняти ціни. У Литві кілограм житнього коштує 33,7 гривні, у Білорусі — 34,4, Естонії — 35,2. У сусідній Польщі — 41,4 гривні. Найвища ціна в Угорщині — 66,2.

— Зараз продавати хліб складно. Починав власне виробництво сім років тому. Тоді достатньо було купити гарну піч, тістомісильну машину і поставити кіоск у спальному районі. Всю продукцію розбирали за день. Тепер — ні, — розповідає власник пекарні "Здоровий хліб" 39-річний Олександр Шелест із Києва.

— На соціальній хлібині виробники заробляють не більше 50 копійок. Приватним пекарням не дають розвиватися великі хлібозаводи. Вони навмисно занижують ціни. Тому конкурувати по цій продукції неможливо. Були такі місяці, що працювали в збиток. Чимало приватних пекарень закрились взагалі. Ми перейшли на бездріжджовий хліб. Додаємо до нього ягоди та насіння. Хлібина на 400 грамів коштує 40 гривень. Продукцію почали просувати як здорове харчування. Рекламувалися в спеціалізованих магазинах, фітнес-центрах. Періодично піднімаємо ціну на випічку. Ще місяць тому продавали на 5 гривень дешевше. Але подорожчав долар. Солод ми купуємо за валюту. Також виросла ціна на сухофрукти та насіння. Щоб не було залишків, наприкінці дня знижуємо ціни. Зранку хлібина коштує 40 гривень, увечері — 30.

Для подорожчання соціального хліба зараз немає економічних причин. Його склад — дріжджі, борошно, олія, яєчний порошок. Собівартість хлібини має бути 10 гривень. Це з урахуванням зарплати працівникам та вартості енергоносіїв. Борошно за рік подорожчало лише на 3 відсотки.

10 гривень бере за домашній хліб 71-річна Валентина Дукалюк із Києва. Продає сусідам.

— 12 років не купую хліб у магазинах. Печу сама. Купила форми, щоб домашній був максимально схожий на покупний, — розповідає жінка. — Собівартість домашньої хлібини — 7 гривень. Найдорожче коштують дріжджі — 2 гривні за пачку. Ми вдвох із дідом з'їдаємо хлібину за три дні. Надлишок продаю сусідам по 10 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Хліб подорожчає до 15 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути