четвер, 20 травня 2010 09:51

Групу інвалідності можна оскаржити

"У мене протез ноги. Вона болить, тяжко ходити. Медкомісія дала другу групу, а через рік знов повернула третю. Тому я отримую меншу пенсію, 570 гривень. При другій групі інвалідності дають пенсію 90 відсотків мінімальної зарплати. А при третій — 50 відсотків. Чи правильно мені призначили третю групу? Знаю інших інвалідів, як я. Їм дали другу групу. Як добитися перегляду групи?"

Запитує Володимир Крись із села Талалаївка Христинівського району Черкаської області.


Відповідає Олександр Кротенко, радник столичної юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс".
— Медико-соціальна експертна комісія керується інструкцією про встановлення груп інвалідності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров"я номер 183 від 7 квітня 2004 року.
У разі ампутації другу групу інвалідності призначають, якщо куксу стегна неможливо протезувати. Або ж якщо кукса супроводжується сліпотою чи глухотою. У інших випадках дають третю групу.
Інвалід може оскаржити висновок протягом місяця. На його письмову заяву комісія, що проводила огляд, або управління охорони здоров"я має надіслати у триденний термін усі документи на розгляд обласної комісії. Протягом місяця має провести повторний огляд. Рішення обласної комісії також можна оскаржити — у Міністерстві охорони здоров"я.

Другій групі дають пенсію 90 відсотків мінімальної зарплати. Третій — 50


В особливо складних випадках Центральна медико-соціальна експертна комісія, обласна комісія та МОЗ можуть направити до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності. Він працює в Дніпропетровську. Або ж до Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів у Вінниці. Ці установи складають консультативні висновки.
Також рішення медкомісії можна оскаржити в суді. Треба подати заяву до районного суду. Заява про встановлення факту інвалідності другої групи має бути оплачена державним митом. Для вашої справи це 8,5 гривні. Треба ще сплатити витрати на інформаційно-технічне забезпечення — 30 гривень. Квитанції слід додати до заяви.
Зараз ви читаєте новину «Групу інвалідності можна оскаржити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути