пʼятниця, 06 жовтня 2017 00:40

Гектар шафрану приносить 600 тисяч гривень доходу

Автор: Фото надане Олегом Демченком
  3-річна Уляна Шакало зриває бутони крокусів. Із квітів виймають і сушать червоні тичинки на продаж
3-річна Уляна Шакало зриває бутони крокусів. Із квітів виймають і сушать червоні тичинки на продаж

— 20 років займався городиною. На орендованій ділянці поля вирощував полуницю, томати, моркву. З 2014 року ціни на них стали дуже нестабільні. Не завжди вдавалося зібрати хороший урожай, — розповідає фермер 48-річний Олег Демченко із села Любимівка Каховського району Херсонської області. — Зацікавився шафраном, який у нашому селі почало вирощувати українсько-шведське подружжя. Взяв у борг півтонни цибулин і посадив їх на кількох сотках. Через півтора місяця зібрав 300 грамів приправи і заробив майже 40 тисяч гривень.

Зрозумів, що з невеликої площі можна витягнути максимум доходу. Квіти ростуть на одному місці до восьми років. Щосезону врожай збільшується. При цьому за крокусами простіше доглядати, ніж за помідорами. В Україні немає хвороб і шкідників, які їх зіпсують. Не потребують добрив. Можуть обходитися без поливу. Один чи два рази на сезон їх потрібно полоти від бур'янів. Літом, коли крокуси сплять, землю можна обробляти гербіцидами. Єдиний мінус — зібрати квіти можна лише вручну. Тому в багатьох країнах, де така праця дуже дорога, вирощують цибулинки на продаж. В Україні це на руку. На площу 20 соток наймаю двох людей. Плачу 20 гривень за годину.

Бізнес повністю окуповується через два роки. Першого з гектара збирають 4 кілограми врожаю. В середньому продають по 150 тисяч гривень за кілограм. Гектар шафрану принесе 600 тисяч гривень доходу.

Крім спеції, купують також посадковий матеріал. Цибульки розростаються. Основна всихає, а замість неї виростають дві великі й багато дрібних. Їх викопують наприкінці травня. Більші цвітуть після посадки, менші — наступного року.

Кілограм шафранових цибулинок коштує 200 гривень. Їх садять у перші дні вересня. Роблю це сівалкою для часнику.

У листопаді збираємо квіти шафрану в пластикові відра. Потім висипаємо на стіл і з кожної квітки обриваємо тичинки. Що швидше їх збереш і висушиш, то краща буде якість приправи і вища ціна.

Спецію тримають у скляних банках. Може зберігатися століттями. Із часом набуває кращих властивостей — насичується запахом і смаком. Ароматом схожа на лікарську траву. Якщо додавати у страви, посилює їхній смак і запах.

Перші два роки продавав шафран друзям і знайомим. Давали оголошення в інтернеті. Цьогоріч матиму до 5 кілограмів спеції. Робитиму документи на експорт. Уже маю пропозицію на поставку шафрану у Болгарію. Підприємці самі знайшли мене в інтернеті і зателефонували. Також веду перемовини із голландцями. Трохи спеції залишаю для себе. Додаю у страви та настоюю горілку. Зареєстрував торгову марку "Шафранівка". Планую продавати.

Зараз ви читаєте новину «Гектар шафрану приносить 600 тисяч гривень доходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути