Ексклюзиви
вівторок, 14 березня 2017 07:25

Газозварникам платять до 25 тисяч гривень

— Роботу в Польщі знайшов через соцмережі. Терміново на фабрику з виробництва економних ламп шукали працівників, які мають візу. Я таку оформив заздалегідь. Трохи знаю польську мову. Сам зідзвонився з роботодавцем. Він пообіцяв зарплату 3 тисячі злотих — майже 20 тисяч гривень, — розповідає 42-річний Геннадій Шевченко зі Львова.

— У жовтні торік приїхав на роботу до Вроцлава. Обіцяної зарплати так і не отримав. На ділі роботодавець платить 8 злотих на годину. Працюємо п'ять днів на тиждень. Якщо доводиться виходити в суботу — подвійна ставка. Я беру всі понаднормові зміни, але й з ними не виходить обіцяних грошей. Поляки дурять із зарплатою навмисно. Так заманюють українців. Намагаються якомога швидше підписати договір із працівником. Півроку я отримуватиму 2400 злотих. Роботодавець пропонує працювати без вихідних. А ще відраховує гроші за житло, хоча про це одразу не сказав. При заводі є гуртожиток. Ремонт там не робили давно. На голову сиплеться штукатурка. В кімнатах сиро, плити не працюють. Є і платне помешкання за 400 злотих на місяць. Там — елементарний ремонт, постіль, сучасні кімнати. Одразу економив. Коли почав хворіти, переїхав.

— Те, що вказують завищені зарплати — поширене явище. В Польщі бракує працівників на робітничі спеціальності. Платять трохи більше, ніж в Україні. Наприклад, газозварник отримує 25 тисяч гривень. В Україні — така ж зарплата, — каже 34-річний Сергій Бєлов із агенції працевлаштування. — Найбільше скаржаться працівники ферм. Фермер вважає, що робітник має відпрацювати 14 годин. Наші витримують 10–12. Через це отримують менший заробіток, ніж їм обіцяли.

Зараз ви читаєте новину «Газозварникам платять до 25 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути