вівторок, 31 травня 2011 04:45

Газовики вимагають гроші

"Багато людей з нашого села кілька років тому поставили собі економні опалювальні газові котли. Газова служба тепер зобов'язує реєструвати їх, вимагає по 1,5–2 тисячі гривень із кожної хати. За проект на встановлення. Хоча нові котли поставили на те саме місце, де й старі були. Проекти є. Газовики накладають пломбу на котел. Або відрізують від газу. Чи правомірні дії газовиків? За що платити такі гроші?"

Запитує Марина Саханда, 30 років, із села Нове Залісся Бородянського району Київської області.

Відповідає Олександр Кротенко, 25 років,  адвокат, радник київської юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс":

— Відключати газові прилади і пристрої споживача відповідні служби можуть у разі самовільного їх підключення до мережі. Це передбачено пунктом 6 Правил надання населенню послуг із газопостачання, затверджених постановою Кабміну номер 2246 від 9 грудня 1999 року. Також у випадку, якщо проект склала організація, яка не мала дозволу Держнаглядохоронпраці.

Розробляти проектно-кошторисну документацію можуть підприємства газопостачання. Також проектні організації, проектно-конструкторські бюро, малі підприємства, кооперативи, які отримали дозвіл Держнаглядохоронпраці. Таке передбачено пунктом 3.7 Правил безпеки систем газопостачання України, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці номер 254 від 1 жовтня 1997 року. Ці ж правила говорять, що будівництво, прокладку та підключення до газу мають здійснювати лише спеціалізовані організації, що мають дозвіл Держнаглядохоронпраці й зареєстровані за місцем виконання робіт.

Газова контора може вимагати повторного складання проекту при встановленні нового котла, наприклад, якщо він має більшу потужність, обсяг споживання газу.

Справді, плата у 1,5–2 тисячі гривень виглядає завищеною. Бо за нашими спостереженнями, той же обсяг робіт в інших областях країни в сумі коштує близько 1000 гривень. Цілком можливо, селян примушують платити посередницьким структурам. Газорозподільна організація має виставляти рахунок із зазначенням номера банківського рахунку та отримувача платежу.

Якщо газовики і далі вимагатимуть кошти усно, погрожуватимуть відключенням, напишіть до районної прокуратури заяву про факт вимагання коштів. Зазначте, хто, коли, скільки і за що вимагав. Рішення про порушення кримінальної справи мають прийняти протягом двох тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Газовики вимагають гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути