Ексклюзиви
понеділок, 08 вересня 2008 17:01

Євген Нетреба заробив на огірках 11 тисяч гривень

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Євген Нетреба сортує огірки останнього врожаю. Великі його сім’я заквасить у діжках для себе
Євген Нетреба сортує огірки останнього врожаю. Великі його сім’я заквасить у діжках для себе

Півтисячі селян із Борзнянського району на Чернігівщині засаджують городи огірками. Збирають їх із липня до кінця серпня. Урожай забирають оптом підприємство "Верес" і Ніжинський консервний завод.

— Саджати їх порадив теперішній сільський голова. До того він був заготівельником у нашому селі, — розповідає 22-річний Євген Нетреба, учитель фізкультури в селі Степанівка Борзнянського району.

Три роки тому Євген засадив 5 соток. На них треба було тисячу насінин. Заробив 1,5 тис. грн. Закупівельні ціни були низькими, тому селяни відмовлялися від городництва. Євген — ні.

— Цього року зайняли огірками увесь бабин город, 20 соток, — веде далі. — Огірки ми збирали через день. Лазили по городу навколішки. Рідше збирати не можна, бо як переростають, рослина кидає всі соки на дозрівання насіння. Урожайність від того зменшується. До того ж крупні огірки заготівельники не беруть.

На городі працювали усією родиною — Євгенові мати, батько, брат та баба. За півтора місяці зібрали 2,3 т. Заробили 11 тис. грн. У школі чоловік отримує зарплату 300 грн.

Урожай сортують за довжиною — на пікулі, корнішони та "дев"ятки".

— Огірок до 5 сантиметрів завдовжки — це пікуль, — пояснює Євген. — Кіло приймали по 6,6 гривень. Трохи більші — це корнішони, по 5,5. Огірки від 7 до 9 сантиметрів — це "дев"ятка" по 4,2 грн. Більші залишаємо собі на закваску, — показує кошики з останніми.

Для селян це вигідніше, ніж вивозити огірки на базар. Бо, приміром, на столичних ринках їх продавали по 2,5 грн/кг.

48-річна Олена Сухонда з села Комарівка огірки вирощує сьомий рік. На п"яти сотках городу робить шпалери. У ґрунт що 5 м забиває дерев"яні стояки. Між ними натягує алюмінієвий дріт у три ряди. На нього навішує капронові мотузки, по яких в"ється бадилля.

На шпалерах огірки менше хворіють, врожайність удвічі вища

— На шпалерах огірки менше хворіють, збирати легше, й урожайність удвічі вища, — пояснює господиня. — Можна купити заводську сітку, але вона часто рветься. Саморобні шпалери надійніші.

Цьогоріч жінка здавала лише корнішони й "дев"ятку".

— Більші огірки вирощувати вигідніше. Я заробила майже 6 тисяч гривень, — додає.

На осінь Сухонда прибирає з городу кілки, дроти та бадилля. Це щоб не розмножувалися хвороби, каже Олена. Оратиме город навесні.

У Борзнянському районі висівають нідерландське насіння сортів Аякс і Сатіна. Цьогоріч з"явився новий сорт Караоке. У нього немає чоловічих квіток, тому весь цвіт зав"язується.

— На Чернігівщині огірки прекрасно ростуть без поливу, — розповідає представник заводу "Верес" Олександр Горбаченко, 50 років. — Тут підходящі ґрунти, достатньо опадів.

Великим сільгосппідприємствам огірки вирощувати невигідно. До них треба багато ручної праці, пояснює Горбаченко. До 50% доходу йде на зарплату збирачам. Тому в усьому світі консервні заводи закуповують огірки в селян.

— Цей рік для борзнянців був вдалим, — продовжує чоловік. — Скрізь по Україні овоч не вродив, бо не було дощів.

Своїм здавачам завод "Верес" постачає насіння та хімічні засоби захисту рослин за оптовими цінами. Сортують огірки спеціальні машини, які компанія закупила в Угорщині. Ця техніка стоїть у селах Шаповалівка та Новоселівка, куди звозять заготовлене з навколишніх сіл. Раніше селяни перебирали огірки вручну. На це йшло 3–4 год. на день, згадує Нетреба.

Овочі на зиму варто закуповувати в жовтні

Сумчанин Костянтин Гаврилюк, 24 роки, на літо приїхав працювати до Києва.
— Раніше на харчах не економив, а тепер — мушу. Ціни ж зросли. Мати дзвонила, начебто знову інфляція буде, — говорить чоловік. — Вона збирається закупити овочів: цибулі, моркви, буряка. Питала, які ціни тут, у столиці.
За рік усе здорожчало, ділиться спостереженнями Гаврилюк. Кавуни й картоплю в Києві продають по 2,5 грн за кіло. Торік ціни були на гривню нижчі. Яблука вдвічі дорожчі — по 8 грн.
Жителька Рівного Світлана Зав"ялова, 54 роки, почала скуповуватися до зими.
— На центральному базарі я брала 10 кілограмів картоплі по 2,5 гривень. Дорого. На зиму мені сусідка обіцяла привезти з села по 2 гривні. Я відклала на закупи тисячу гривень.  Моркву, буряки та цибулю купуватиму в жовтні. Тоді буде дешевше.

Зараз ви читаєте новину «Євген Нетреба заробив на огірках 11 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути