четвер, 04 червня 2020 06:00

Електроенергія може подорожчати

В Україні планують підвищити тарифи на електроенергію для населення. Це один із пунктів урядової програми стимулювання економіки. Перегляд тарифів забезпечить фінансову стабільність енергетичного сектора, вважають у ­Кабміні.

— Доки офіційних заяв про підвищення тарифів для населення немає. Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль казав, що електроенергія цьогоріч не дорожчатиме, — говорить 40-річний Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій. — Востаннє для населення тарифи на електроенергію піднімали в березні 2017-го. Зараз їх існує два: до 100 кіловатів і більше. Перший помилково називають пільговим. Це не так. Там просто ціна на рівні 90 копійок. Далі рахують по 1,68 гривні. На сьогодні вартість електроенергії економічно не обґрунтована. Не відповідає тим затратам, які несуть генерації на виробництво. Сюди входить вартість палива, затрати на обслуговування мереж, агрегатів гідроелектростанцій. Зарплати працівників зросли. Зараз середній тариф мав би бути на рівні 2 гривень. Якщо ділити на категорії, то до 100 кіловатів — це 1,5 гривні. Після — в межах 2,5.

Є ще поняття перехресне субсидіювання. Промисловість переплачує за кожен кіловат, умовно кажучи, на рівні 20 копійок, бо населення платить меншу ціну. До 2013 року перехресне субсидіювання було на рівні 45 мільярдів гривень. За підсумками 2020‑го побачимо показники на рівні 50 мільярдів.

Розмови про подорожчання електроенергії почалися, коли Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг представляла план виходу з кризи, пов'язаної з відновлювальними джерелами електроенергії. Як відомо, на "зелені" тарифи не вистачає грошей. У своїй презентації чиновники згадали, що їх можна взяти за рахунок подорожчання електроенергії. Пізніше регулятор виправдовувався, що його не так зрозуміли. Дивно, що комісія змішала проблеми відновлювальних джерел енергії з питаннями тарифів для населення. З іншого боку зрозуміло, що останні зростатимуть. Але за якого уряду — сказати важко. Крім того, якщо підвищать тарифи — зросте навантаження на державний бюджет. Більше людей потребуватимуть субсидій. Зараз на електроенергію вони становлять на рівні 3 мільярдів гривень. Якщо в середньому підняти тарифи до 2 гривень за кіловат, то субсидії зростуть до 25 мільярдів. Тому це важке питання.

Незабаром українці отримуватимуть дві платіжки: за електроенергію та її транспортування. У такий спосіб уже оплачуємо рахунки за газ. Найімовірніше, подібну систему запровадять згодом і для води. За радянських часів рахунок на розподіл і вартість ресурсів не розділяли. При цьому такі затрати обраховували окремо, а потім сумували в єдину платіжку. Сьогодні Україна виконує умови Третього енергетичного пакета Євросоюзу. У газовій сфері роз'єднуються компанії, які продають ресурс і які його транспортують. Це ж відбувається у сфері електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Електроенергія може подорожчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути