вівторок, 22 серпня 2017 07:40

"Економимо з чоловіком на собі. Не ходимо ні в кінотеатри, ні в ресторани"

Автор: Тетяна Сарахан
  Юрій Примчук торгує овочами на вінницькому ринку Урожай. Каже, вартість цибулі триматиметься до осені на рівні 10–12 гривень. Цьогоріч мішками овочі беруть небагато покупців. Їдуть на оптові ринки, там кілограм коштує на дві гривні дешевше
Юрій Примчук торгує овочами на вінницькому ринку Урожай. Каже, вартість цибулі триматиметься до осені на рівні 10–12 гривень. Цьогоріч мішками овочі беруть небагато покупців. Їдуть на оптові ринки, там кілограм коштує на дві гривні дешевше

— Рік тому могли дозволити собі будь-яке м'ясо. У морозильну камеру нічого не закладала. Готувала зі свіжого. Витрачали не менше двох тисяч гривень. Купляли телятину, свинину, кролів, домашню індичатину і курятину, обов'язково — яловичу печінку. З січня довелося добряче урізати пайок. Ціни на все зросли, — розповідає 38-річна Валентина Куш­кова з Черкас.

Працює продавцем. Її чоловік 40-річний Віктор Іванович — водій у приватній фірмі. Подружжя виховує доньку Ілону, 13 років, та 10-річного сина Станіслава. Мешкають у двокімнатній квартирі.

— Тепер з м'ясного можемо купити лише курятину. На місяць беру дві тушки на 350 гривень. Так вигідніше. З грудки готую відбивні. Також роблю фарш для пельменів. З ними варю суп. Рідко їмо їх як окрему страву, — продовжує Валентина Дмитрівна. — Недавно знайома розповіла, чим замінила ковбасу. Раз на місяць купляє голову свині. За 10 кілограмів платить 250 гривень. Язик замо­рожує на свята. З порубаних перемитих частин варить холодець. Відділяє м'якоть від кісток, перемелює. Насипає в пластикову пляшку з обрізаним верхом. Ставить у холодильник. Як захолоне, пляшку розрізає. Виходить м'ясний рулет. Я теж такий зробила. Смачно, подобається дітям. Подаю до картопляного пюре.

Не економлю на молочних продуктах та яйцях. Купляю і перепелині. Вони корисні для дітей. Читала, що японці п'ють сирими змалечку.

— Цього року вперше посадили город на дачі друзів. Вони шість років живуть у ­Данії. Поїхали туди на заробітки. Влаштувалися на ферму. Отримують разом понад чотири тисячі доларів. Додому повертатися поки не планують. Дозволили нам користуватися їхньою ділянкою, — каже Валентина Кушкова.

— Біля будинку чотири сотки землі. Посадили трохи картоплі, грядки. А тут — посушливе літо. Дощі лише кілька разів були, ледве пил прибили. Огірків взагалі не попробували, кабачків вродив один ранній кущ. Закатала чотири півторалітрові банки.

Економимо з чоловіком більше на собі. Не ходимо ні в кінотеатри, ні в ресторани. А ще кілька років тому щовихідних ходили на мультики чи в кафе. Тепер гуляємо лише в парках. Гардероб свій не оновлювали останніми роками, бо дітей треба одягати. Отримуємо на двох п'ять тисяч зарплати. Домовилися з керівником одного ОСББ прибирати в їхній 10-поверхівці, щоб мати додатковий заробіток. Будемо з чоловіком удосвіта працювати. Будинок на п'ять під'їздів, з кожного заплатять по 400 гривень. До наших доходів буде суттєва добавка. Всі кажуть про підвищення мінімалки. А от мені на роботі на руки дають півтори тисячі. У документах вимагають розписуватися за 3200.

Вирощувала овочі на балконі

— Слина котиться, коли ходжу по базару. Якось навіть розплакалася біля прилавків із м'ясом. Продавщиця пожаліла й дала шматок сала, — говорить 72-річна Олександра Джміль із Полтави. Має близько 2 тис. грн пенсії.

— Овочі цього року вирішила вирощувати сама. В березні посіяла в стакани насіння. Потім висадила розсаду в горщики, поставила на балконі. Продавці порадили сорти для хатнього вирощування. Мала 10 кущів помідорів, по п'ять огірків і солодкого перцю. Також зелень — кріп, петрушку, базилік, щавель. Усе літо їм овочі з балкону. Порахувала, зекономила до тисячі гривень. Трохи законсервувала, — розповідає Олександра Степанівна. — Також перестала купувати хліб. Знайома працює на хлібокомбінаті, там бере борошно. Продає вдвічі дешевше, ніж у магазинах. Купую в неї, печу хліб сама.

Олександра Джміль п'ятий місяць не платить за комунальні послуги.

— Маю борг майже 10 тисяч гривень. Але гасити не буду. Не хочу помирати з голоду. Багато знайомих так роблять.

Зараз ви читаєте новину «"Економимо з чоловіком на собі. Не ходимо ні в кінотеатри, ні в ресторани"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути