середа, 27 грудня 2017 07:35

"Друзі підказують, де бачили викорчувані дерева"

Автор: фото надане Олексієм Скочко
  У листопаді на виставку ”Всі. Свої” в Києві юрист Олексій Скочко привіз журнальний стіл, який виготовив із поперечного зрізу дерева. Такі продає від 15 тисяч гривень
У листопаді на виставку ”Всі. Свої” в Києві юрист Олексій Скочко привіз журнальний стіл, який виготовив із поперечного зрізу дерева. Такі продає від 15 тисяч гривень

— Мене захоплює візерунок річних кілець на поперечному зрізі дерева. Його можна порівняти з відбитками пальців. Такий же неповторний, — говорить 32-річний Олексій Скочко з Броварів на Київщині.

Разом із партнером виготовляють столи.

— Спочатку робив світильники з дерева. ­Потім зрозумів, що кожен виріб потребує багато уваги та часу. Витрачав по 10 годин на пошуки необхідної сировини. Це міг бути, наприклад, корінь поваленого дерева. У майстерні висушував, шліфував його. Менше ніж за тисячу доларів продавати такий світильник не міг. Але мало клієнтів, які куплять його. Тому перестав їх робити.

Тепер виготовляю столи великих розмірів із поперечних зрізів дерева. Це унікальний продукт, який подобається людям. В Україні мало майстрів роблять столи в такий спосіб. У команді двоє людей. Мій партнер в основному займається маркетингом. Я відповідаю за весь цикл виробництва. На мені зварювальні, малярні, шліфувальні роботи. Сировину шукаю теж сам. Друзі часто підказують місця, де бачили викорчувані дерева. Цікавить саме прикоренева частина. Спеціально дерева не спилюю.

Працюю юристом. Це дає основний дохід, дозволяє фінансувати моє хобі. Столи створюю півтора року. Витратив близько 100 тисяч гривень. В основному гроші йшли на матеріали, метал, доставку. Пень, з якого робив перші столи, важив понад дві тонни. Щоб його перевезти в майстерню, наймав кран і вантажівку. У Київській області немає пилорами, де б упоперек розпилювали дерева діаметром понад метр. Тому довелося побудувати свою. На це пішло близько шести місяців.

Перші мої спроби — сім зрізів, з яких лише три були вдалі. Чотири стільниці зіпсував. Із вдалих зразків зробив журнальні столи діаметром до 120 сантиметрів. Вироби покриваю епоксидною смолою — блискучою склоподібною речовиною. Це трудомісткий процес. Щоб покриття було ідеальним, приміщення має бути хірургічно чистим. Або ж просочую зрізи ­олією-воском, тоді стіл зберігає приємну на дотик фактуру дерева.

Столи діаметром 75 сантиметрів продаю від 15 тисяч гривень. Середня ціна обіднього — 25 тисяч. Попитом користуються столи з масивними металевими ніжками та дзеркальним покриттям.

Зараз ви читаєте новину «"Друзі підказують, де бачили викорчувані дерева"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути