четвер, 17 грудня 2020 06:01

"Довелося виписувати внуків, щоб оформити субсидію"

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

— Мешкаємо у будинку на 97 "квадратів". Збудували його на початку 1980-х. Тоді якраз по вулиці вели газ. Ми теж підключили, — розповідає 72-річна Світлана Чернявська зі Сміли на Черкащині.

— Як з'явився газ, за куб платили 14 копійок. Узимку в кімнатах було 27 градусів тепла. А тепер більше 16 не буває. Ходжу в теплій кофті, жилетці з вовни. На ногах — штани з начосом і бурки. Чоловік у спальні трохи включає електричний обігрівач. Торік за опалення приходило щомісяця по 2400 гривень. Плюс 96 гривень за транспортування. Довелося виписувати внуків, щоб оформити субсидію. Давали в середньому тисячу гривень. За жовтень цього року напалили 847 гривень. За транспортування газу прийшло 107. Котел включали мало, бо було ще не холодно. Кубометр газу коштував більш як 6 гривень. Тепер за день накручуємо по 12 кубів.

Поряд із хатою у нас літня кухня на дві кімнати. Можна було б перебратися на зиму туди. Є мурована плита й лежанка. Дров назбиралося чимало від фруктових дерев. На горищі повно старих меблів, газет, книжок, журналів. Зиму б перекантували. Але від старості розсипався димар. Може, літом щось подумаємо. Ніхто раніше не підказав, щоб у хаті між спальнями зробили грубу. Я чоловіку заїкнулася, щоб зараз змурувати. То було крику: "Ти знаєш, що це треба стелю пробивати, щоб вивести трубу". Контролерша по газу казала, з грудня подорожчають і газ, і доставка. В газеті прочитала, що можна замінити постачальника. Але ризикувати не хочемо. Ми старі, а треба десь ходити, переоформляти. Чоловік у черзі на пошті чув, що люди поміняли, то газовики їм сказали: "Ми вас взагалі одріжемо. Хай ваш новий поставщик проводить нові труби". В селах люди масово переходять на дрова. Машина колод коштує від 3 тисяч, а рубані по 5–8 тисяч гривень. Знову мурують плити й лежанки. Колись же від радості, що буде газ, повикидали. Моя племінниця років чотири тому замінила газовий котел на саморобний для дров. Зварили його за 10 тисяч гривень. У неї стояв ще радянський, по 600 кубів за місяць з'їдав. Це при тому, що хата на 60 "квадратів". Добре, чоловік тоді був на заробітках, то мала чим платити. Тепер на зиму купляє машину рубаних дров. На котлі й їсти варить. Газову вмикає, якщо треба щось швидко приготувати. Платить до 70 гривень на місяць. Улітку, коли робила консервацію, то найбільше накручувала на 250 гривень.

38-річна Тетяна Адамчик п'ять років живе із чоловіком у польському Вроцлаві. Винаймають двокімнатну квартиру в новому мікрорайоні на околиці міста. За оренду платять 15 тис. грн, плюс 3,5 тис. — за комунальні.

— У співвідношенні заробітки та витрати на комунальні, сплачуємо не більш як 17 відсотків. В Україні маємо власний будинок, завжди платили по факту — за використаний газ, електроенергію та воду. Тут сума комунальних прописана в договорі на оренду. Вона однакова щомісяця. В перерахунку на гривні виходить 3500, — пояснює Тетяна. — У неї включені поточні ремонти будинку, вивезення сміття, витрати на опалення, гарячу та холодну воду, утримання території. Щомісяця на пошту приходить лист зі звітом про виконані роботи. Цього року замінили газовий котел на економніший. Опалювальний сезон почався наприкінці вересня. Тоді похолодало, йшли дощі. В кожній квартирі є лічильник на тепло. Також керуючий будинком контролює подачу тепла, залежно від температури надворі. У морози батареї добре гарячі. Раз на рік роблять звірку по комунальних послугах. Порівнюють кількість витрачених ресурсів загалом та по кожній квартирі. Нам уже двічі повертали переплату за комунальні.

Також щомісяця отримуємо платіжку, де розписані актуальні ціни на світло, газ і воду. Найдорожча гаряча вода. За куб платимо десь 240 гривень. Але використовуємо її небагато. В середньому 3 кубометри на місяць. Світло коштує майже 2 гривні за кіловат. Газ — 15 гривень за куб.

— У Данії на комунальні йде третина доходу, — розповідає 33-річний Микола Коен. Живе в місті Слагельсе, працює на ­свинофермі.

— Найбільші рахунки — це витрати на електроенергію. За листопад заплатив 12 тисяч гривень. Повезло, що живу в новому будинку. Їх зводять із сучасною системою енергозбереження. Стіни утеплені, забудовник установив п'ятикамерні вікна. Електрокотел у кожній квартирі. Цього року в нас із дружиною народилася дитина, виставляємо трохи вищу температуру. Зазвичай у квартирі було не більше 17 градусів. У більшості будинків у Данії немає ванни, тільки душ. Комунальні залежать від віку помешкання. В старих будинках більші рахунки. Колега живе в такому. Там центральне опалення. Платить за комунальні на 100 євро більше, ніж я.

— Отримую тільки рахунки за електроенергію та вивіз сміття, — говорить 35-річна Тетяна Зелінська. Живе в норвезькому місті Фредрікстад.

— На комунальні діє знижка 10 відсотків для пенсіонерів і людей, що мають низький дохід. У будинках електрична система обігріву, підігрів води. Вода безкоштовна й очищена за спеціальною технологією. Вважається питною. Взимку платимо за комуналку десь 9800 гривень. Влітку — 3300. Сталої ціни на електрику немає. Вартість залежить від погоди та рівня води в річках. Коли її багато, електростанції виробляють більше енергії. Тому рахунки приходять менші. Також ціна електрики різна в кожній з областей.

Зараз ви читаєте новину «"Довелося виписувати внуків, щоб оформити субсидію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути