четвер, 30 жовтня 2008 18:48

Долар продають по cім гривень

Автор: фото: REUTERS/Костянтин Чернічкін
  Київ. 29 жовтня. Обмінник банку ”Форум” біля бізнес-центру ”Леонардо” в центрі міста
Київ. 29 жовтня. Обмінник банку ”Форум” біля бізнес-центру ”Леонардо” в центрі міста

29 жовтня після обіду в столичних обмінниках долар коштував понад 7 грн — на гривню дорожче, ніж уранці. Євро продавали від 9 грн.

— Кошмар! Для мене це несподіванка. Я не вбачаю в цьому нічого, крім паніки, — запевняє президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, 63 роки. — Хоча проти такої тенденції не попреш.

Офіційний курс американської валюти підвищився з 5,05 грн до 5,70. Голова Нацбанку 69-річний Володимир Стельмах того ж дня скликав прес-конференцію. Оголосив, що до кінця року за офіційним курсом Нацбанку долар може досягти 6 грн. Пояснив це впливом світової фінансової кризи.

У владних колах подейкують: на коливанні курсів валют українські олігархи заробляють гроші на вибори. Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко звинувачує Нацбанк. Мовляв, він повинен використовувати золотовалютний резерв країни для регулювання курсу.

Вісім років уряди не проводять реформ

— Цьогоріч Національний банк перейшов до гнучкого курсоутворення, — коментує "ГПУ" Валерій Литвицький, 59 років, керівник групи економічних радників голови Нацбанку України. — І ми попереджали про коливання курсу гривні. Тому влітку долар знизився до 4,50 гривні.

Нинішній висхідний рух повністю зумовлений психологічним фактором. Поки він є, різко зупинити зростання курсу ми не можемо.

Нині НБУ накопичив $32 млрд валютного резерву. Його вистачає, щоб виконати платежі цього і наступного років.

— Нацбанк контролює ситуацію з доларом. Однак ніхто не знає, як розвиватиметься далі міжнародний ринок. Цих запасів може не вистачити, — продовжує Валерій Литвицький. — Треба мати вдвічі більший запас. Наприклад, Росія має в резерві понад 500 мільярдів доларів. Падіння курсу гривні не зупинити без розв"язання економічних проблем:

— Вісім років українські уряди не проводять реформ. Три роки тривають приватизаційні канікули. Постійно зростають соціальні виплати — пенсії, стипендії тощо. Три роки інфляція понад 10 відсотків на рік. У першу чергу слід націоналізувати або продати стратегічному інвестору "Промінвестбанк". Це зменшить психологічний тиск. І вкрай необхідно розробити законопроект, який зробить Україну привабливою для інвесторів. Міжнародний валютний фонд оголосив про можливість виділення 16,5 мільярда доларів для підтримки нашої економіки. Це зміцнить гривню.

У жовтні знецінився й форинт, валюта Угорщини. Після того як міжнародні організації пообіцяли виділити $25,1 млрд для підтримки економіки країни, курс форинта пішов угору.

Зараз ви читаєте новину «Долар продають по cім гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути