пʼятниця, 29 листопада 2019 07:15

Долар коштує найдешевше за чотири роки

Цього тижня Національний банк установив найнижчий за останні чотири роки офіційний курс долара. У середу американська валюта коштувала 23,98 грн. Такий курс востаннє фіксували у січні 2016-го.

— Ситуація з доларом не має економічних передумов. З одного боку, за підсумками третього кварталу ВВП зріс на 4,2 відсотка. У другому було 4,6. Загалом цьогоріч економіка України зросте десь на 4 відсотки. Переважно за рахунок торгівлі та фінансового сектора. Промислове виробництво у січні-жовтні, навпаки, скоротилося, — каже фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки.

Чому долар стрімко дешевшає?

— Зараз торгівля підживлюється грошима українських заробітчан. А фінансовий сектор зосереджений на державному ринку капіталу. Йдеться про депозитні сертифікати Нацбанку та облігації внутрішньої державної позики Мінфіну. Таких високих відсоткових ставок немає ні в Європі, ні в пострадянських країнах. У Росії, Білорусі, Грузії, Молдові державні облігації пропонують під 4–7 відсотків річних. У нас під 15–20. Один аукціон із розміщення облігацій — це близько 3,5 мільярда гривень. Або 150 мільйонів доларів. Добові операції на валютному міжбанківському ринку становлять 180 мільйонів доларів. Фактично стільки валюти заходить у країну від іноземців. Це й формує курс валют. Нацбанк викуповує зайві долари, але не може зупинити зміцнення гривні.

Ключовий фактор, що визначає курсову політику, не в Україні, а у США. Торік влітку гривня на міжбанку почала дешевшати. Американська Федеральна резервна система проводила політику поступового збільшення базових відсоткових ставок. Таким чином інвестиції з ринків, що розвиваються, переміщувалися на американський фінансовий ринок. Зараз Федеральна система вдруге за рік скоротила процентну ставку. Це призвело до потужного припливу спекулятивної валюти на український ринок, де можна непогано заробити на державних облігаціях. Як наслідок — маємо міцну гривню. Історія зі штучним зміцненням національної валюти триватиме до початку нової світової економічної кризи. Її перші ознаки вже з'явилися. Зокрема, почав падати гірничо-металургійний комплекс. Бо знизилися світові ціни на метал та залізну руду.

Чому в магазинах не знижуються ціни?

— Ціни не реагуватимуть на зниження курсу долара. По-перше, імпортери закладають вищі цифри. Адже розуміють, що історія з міцною гривнею — штучна. Крім того, у нас торгові мережі заробляють на різниці між собівартістю і встановленою ціною, а не на обсягах продажів. За кордоном торговельні мережі отримують мільярди доларів за рахунок обігів. Населення там платоспроможне, швидко розкуповує товар. Обсяги споживання — величезні. Українці переважно купують соціальні товари. На імпортну продукцію попит низький. Ті, хто купував раніше, продовжуватимуть це й далі. Інші не почнуть цього робити й тоді, коли вартість упаде.

Що треба зробити, щоб продукти та послуги в Україні подешевшали?

— Ціни можуть знизитися, коли держава налагодить ефективну антимонопольну регуляцію ринку. Тобто запобігатиме змовам торговельних мереж стосовно штучного завищення цін. Друге — за рахунок розвитку ринку. Тобто кількість торгових точок роздрібної та гуртової торгівлі має зростати. Тоді конкуренція тиснутиме на ціни.

Зараз ви читаєте новину «Долар коштує найдешевше за чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути