— Із кожним роком фермерів, які займаються ранніми овочами та ягодами, меншає. Друг на Херсонщині має поля з полуницею. Вкладає в неї стільки, що мусить продавати не менш ніж по 40 гривень. А в сезон ціна опускається вдвічі, — говорить постачальник із Вінниці 40-річний Олексій Йорданцев.
— На базарах в основному торгують українськими овочами. Капусту, огірки привозять із Закарпаття, помідори, картоплю — з Херсона, Миколаєва. На вартість впливає доставка. Перед святами зазвичай більше купують. А постачають у регіони менше. Тому ціни зростають. Більше товару везуть у столицю, бо там активніше його беруть. Наприклад, першу полуницю у Вінниці купують по 200–300 грамів. У Києві — півкілограма-кілограм.
Рання капуста коштує 30–35 грн, солодкий перець — 80, молода картопля — 55. Огірки та помідори продають по 35–40 грн. Найбільше коливається ціна на полуницю. Протягом тижня може опускатися з 200 до 100 грн/кг.
— Два дні тому полуницю продавали по 200 гривень. Хоча перед тим була по 130. Вартість залежить від постачальників, — каже Віта Студілко, 36 років. Торгує на вінницькому ринку Урожай. — Дешевої ягоди цього року не буде. Коштуватиме не менше 50 гривень за кіло. Навіть коли на ринку з'явиться місцева полуниця.
Коментарі
1