пʼятниця, 16 листопада 2018 00:10

Державне регулювання цін не давало нічого, крім корупції

— Знизити ціни на продукти допоможе повернення державного регулювання, — ­заявив голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин, 53 роки. Його відмінили торік. Також потрібно встановити розмір максимальних торговельних націнок. Для продуктів вони не повинні перевищувати 15% від ціни виробника, на інші товари – 30.

Також голова Ради Нацбанку пропонує зменшити податок на додану вартість (ПДВ) для продуктів. Зараз він становить 20%. У Німеччині – сім, у Польщі – п'ять.

– Ціни не зростатимуть, коли буде стабільний курс валют, економічне зростання в країні, – каже економіст Андрій Новак, 45 років. – Крім того, в Україні різко подорожчали енергоносії. Вони – обов'язковий елемент собівартості всіх товарів і послуг. Із 1 вересня на 20 відсотків підвищили ціну газу для промисловості. З 1 листопада на 23,5 відсотка – для населення.

Після проголошення незалежності Україна перейшла від планової до ринкової економіки. Ціни формують попит та пропозицію. Тому вводити обмеження на торговельні націнки – безглуздо. Що вищою буде конкуренція, то більше знизиться вартість. Відновлювати державний контроль цін на продукти теж не варто. Його ефективність була сумнівною. За нижчими цінами часто продавали продукти, термін придатності яких закінчувався. Крім того, на полицях з'являлися товари, розфасовані не по одному кілограму, а по 900 грамів. Тобто виробники знижували ціну за рахунок зменшення об'єму товару.

– В Україні зростають ціни, бо витрати на виробництво, імпорт товарів підвищуються через знецінення гривні. Також високі ціни тримаються на зовнішніх ринках, – говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ.

– Національний банк фактично самоусунувся від контролю курсу гривні. Його диктує ринок. Однак інфляцію без чіткої валютної політики контролювати неможливо. Вона залежить від зовнішніх цін на паливо, зерно, метал. Також Нац­банк має співпрацювати з урядом стосовно комунальних тарифів. Зростання ціни на газ жодним чином не погоджується із запланованим рівнем ­інфляції.

Щоб контролювати ціни, не достатньо знизити податок на додану вартість на харчі. Такі зміни мають бути частиною податкової реформи. Адже будь-які пільги – це вікно для корупції. Виробники намагатимуться запхати свої товари у пільгові категорії. У Польщі діє багатоступенева система оподаткування. Є базові та пільгові ставки податків.

Крім того, в Україні має ефективно працювати Антимонопольний комітет. Тоді ціни не підвищуватимуть безпідставно. Скасування державного ­регулювання цін було на часі. Бо нічого, крім корупційних схем збагачення, воно не ­давало.

Зараз ви читаєте новину «Державне регулювання цін не давало нічого, крім корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути