Ексклюзиви
четвер, 26 травня 2022 00:40

Держава не регулюватиме ціни на пальне

17 травня уряд відмовився від державного регулювання роздрібних цін на бензин і дизпаливо. Це допоможе подолати дефіцит пального в Україні. Очікується, що вартість літра бензину не перевищать 52 грн, дизпалива — 58.

— Скасування регульованих цін поверне пальне на автозаправки. Але значна частина населення не зможе його купити, тому що ціна буде недоступна, — говорить економіст 47-річний Олексій Кущ. — Граничного рівня вартості, про який говорить уряд, не дотримуватимуться. Наприклад, продаватимуть звичайний 95-й бензин під видом елітних марок. Держава не має інструментів контролю. Ціни триматимуться на рівні 2 євро за літр — приблизно 70 гривень. Стільки зараз коштує бензин у Польщі, але там працює економіка, вищі зарплати. В Україні економіка не працює, 40–50 відсотків громадян втратили роботу. Зарплати скоротилися в рази, в декого доходу немає взагалі. Якщо скасували адміністративне регулювання цін, то треба було повертати податки. Виходить, що автозаправки отримуватимуть надприбутки, з яких фактично нічого не платять державі. Тому що акцизи на пальне й податок на додану вартість для них зменшили.

Зараз в Україну завозять європейське пальне, запаси білоруського давно вичерпані. Власне виробництво знищене, росіяни вдарили ракетами по Кременчуцькому нафтопереробному заводу. Щоб уникнути проблем із поставками, Україні потрібно створити на території Польщі логістичні центри для зберігання стратегічних запасів продовольства, палива. Тому що наші нафтобази, склади, елеватори знищує ворог. Залізницею доставляти пальне важко. Бо це багато цистерн із бензином чи дизпаливом, які заїжджають на нафтобазу й там розвантажуються у великі термінали. А якщо вони знищені, то пальне на заправки можна розвозити лише бензовозами. Доки зберігатиметься ризик знищення нафтобаз ракетами чи авіацією, не зможемо в Україні сформувати внутрішній резерв. Він допоміг би балансувати коливання попиту та пропозиції. Ризик дефіциту пального зберігатиметься до кінця війни.

Ситуація з пальним має прямий вплив на економіку. У структурі ціни деяких продовольчих товарів, логістична частина становить від 20 до 40 відсотків. Відповідно дорожчатиме хліб, соняшникова олія, м'ясо, овочі, фрукти. Тисячі тонн бензину йде на доставку молока для молокозаводів. Тому ціни на цю продукцію також вирос­туть. Заправити автомобіль кілька місяців тому коштувало вдвічі дешевше, ніж зараз. Вартість проїзду в громадському транспорті зросте, особ­ливо у приватному. На підвищення вартості в комунальному, можливо, запровадять мораторій.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Держава не регулюватиме ціни на пальне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути