понеділок, 13 серпня 2007 17:33

Де пообідати в Києві за 10 гривень

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  В обідню пору відвідувачам кафе-їдальні на столичному Лук’янівському ринку доводиться стояти в черзі по 20 хвилин. Перша і друга страви тут обійдуться в 10 гривень
В обідню пору відвідувачам кафе-їдальні на столичному Лук’янівському ринку доводиться стояти в черзі по 20 хвилин. Перша і друга страви тут обійдуться в 10 гривень

"Їдеш до Києва? Бери харчі з дому. Там дешевше, як за 20 гривень, не пообідаєш", — радили мені друзі. Їду шукати в столиці роботу. Запаси закінчилися швидко. Вирішила пошукати, де у столиці можна вкластися з обідом у 10 грн.

Ранок починаю з "Картоплі" — закусочної на другому поверсі Південного залізничного вокзалу. Прицінююсь. Пластмасова чашка борщу коштує 3,95 грн, а велика картоплина, запечена у фользі, — 6,50. М"ясна або сирна начинка до неї — ще 4 грн. Розумію, що на десятку тут не наїмся.

Іду до ресторану швидкого харчування "Швидко" на цьому ж вокзалі. Спершу вивчаю меню. Салат із капусти коштує 4 грн. Порція борщу на 300 г — 4,5 грн.

— Вам пощастило, — каже кухар. — Борщу остання порція лишилася.

Хліба нема. До борщу купую житню булочку. Плачу 9,6 грн і сідаю з тацею за столик. Борщ — майже окріп. На ложечку, перш ніж піднести до рота, треба довго дмухати. Першу страву їла майже півгодини. Зате з блюдечком салату впоралася за мить. Начебто й наситилась, але після гарячого борщу хотілося пити. Тому біля метро спокусилась на стаканчик бочкового квасу.

На другий день обідаю у фастфуді "Пузата хата" на Хрещатику. В обідню пору там людно. Беру червоний борщ, котлету і салат сезону. Із тацею прямую до каси.

— З вас 12 гривень 30 копійок, — порахувала касирка.

Перевіряю чек. За салат з мене узяли 4,50. А я замовляла салат сезону за 2,40. Прошу касирку перерахувати замовлення.

— Ви взяли "свіжі овочі", — буркнула касирка. — А "сезон" готують з капусти.

Порція борщу — 200 грамів. Салат давно пустив сік. Котлета невеличка. Обід закінчую впроголодь.

Новий знайомий Сашко, теж заробітчанин, радить поїхати на Петрівку:

За три години після обіду знову підступає голод

— Там є дешева столовка.

Наступного дня їду обідати туди. Заклад поблизу книжкового ринку так і називається — "Столовка на Петровке". Відвідувачів небагато. Супи — по 4 грн, гарніри — гречка або картопля — по три. Салатів по 3 грн лише два — "Дністер" або "Свіжі овочі". Стільки ж коштує невелика котлета. Беру гарнір із котлетою і зелений борщ, якраз на десятку. За три години після обіду знову підступає голод.

— Я обідаю на Лук"янівському ринку, — ділиться Сергій Кравчук, 31 рік, який працює у фірмі по вул. Дегтярівській. — Беру небагато, але до сьомої вечора вистачає. Недорого. Тому в обід усі столики зайняті.

Кафе-їдальня без назви — неподалік від станції метро Лук"янівська. Приїхала туди по першій. Черга — 30 чоловік. Вибираю першу страву. Півлітрова порція борщу чи супу — 5 грн.

— Вам половинку чи повну? — хлопець за прилавком наливає супи.

Прошу півпорції. У тарілку борщу хлопець кладе шматочок м"яса і поливає сметаною.

До нього беру найдешевший салат — буряк під майонезом за 2,8 грн. На решту — тарілку рису за 3 грн і варену сосиску за 2,5 грн. Така ж ціна і на тюфтельку. До каси моя черга підходить за 20 хв. Плачу 10 грн 80 коп.

Борщ і салат смачні, а рис уже захолов. Тут удалося пообідати найситніше. Щоправда, без компоту чи мінеральної води. У київських їдальнях за склянку беруть від 1,5 грн.



Ціни у столичних фаст-фудах, грн


 Заклади харчування Борщ  Гарнір  М"ясна страва  Салат 
 "Швидко", майдан Незалежності (підземний простір)  4,50  4,10  3,50  4,00
 "Два гуся", вул. Хмельницького  4,50  4,50  5,50  3,90
 "Пузата хата", вул. Хрещатик  3,90  2,50  3,90  2,40
 "Столовка на Петровке",
книжковий ринок біля метро Петрівка
 4,00  3,00  3,00  3,00
 Кафе-їдальня, Лук"янівський ринок  3,00   3,00  3,00  3,50

На страву з м"ясом вистачає десятки


Жителька Рівного Тетяна Закордонець, 19 років, працює в офісному центрі на вул. Данила Галицького. Обідає поряд, у кафе "Фуршет". Порція супу там коштує 3 грн, м"ясні салати — до 4, зрази з м"ясом — по 1,95 грн. На обід дівчина зазвичай витрачає не більш як 10 грн.

— Можна взяти суп, салат і, наприклад, млинці з м"ясом, — каже вона. — Або замінити це піцою, салатом і соком.

Чай чи кава коштує по гривні, склянка соку — дві. Інколи дівчина купує вареники по 3,9 грн.

Зараз ви читаєте новину «Де пообідати в Києві за 10 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути