четвер, 01 вересня 2011 00:45

База відпочинку на морі окупилася за сезон

Із травня до середини вересня Валентина Кузьменко здає житло відпочивальникам.

Живе біля моря в селі Штормове Сакського району в Криму. У своїй хаті та в сараї облаштувала по три кімнати, у літній кухні — дві. У кімнатах стоїть по два ліжка та тумби. На стіні — дзеркало. Кухню влаштувала під навісом надворі. Поставила там холодильник та дві газові плити. Відпочивальники готують самі.

— Двір зручний і затишний. Для дітей я зробила пісочницю. У мене завжди є люди, — розповідає 55-річна Валентина Кузьменко. — До моря 15 хвилин пішки. Постіль міняю, коли люди заселяються. Кожен сезон купую нову, бо від морської солі тканина швидко розлазиться. Щоранку мию санвузли і плити на кухні. За ліжко в сарайчику та кухні платять 50 гривень на добу. Хто в моїй хаті живе — по 55.

За сезон господиня заробляє 50–80 тис. грн.

Киянин Володимир Климович, 30 років, звів кілька будинків відпочинку у селах Штормове, Берегове й Попівка. Двомісний номер із кондиціонером, душем і туалетом здає по 760 грн на добу. За триразове харчування доплачують 100 грн на день.

— Поки що мої клієнти — переважно росіяни та білоруси. Замовляють номери через інтернет, на моєму сайті. До середини вересня всі номери розписані. Під кінець сезону ціну знижую на 200 гривень. Вихід із бази прямо на морський пляж, — розповідає власник. — Затрати на будівництво невисокі. Опалення не треба. Стіни з черепашника, місцевого м'якого каменю. Він недорогий, 4–5 тисяч гривень за машину. Вистачить п'яти машин, щоб звести пристойне приміщення. Стіни поштукатурили. На підлогу кинули дешевий лінолеум, у душі — недорога плитка. Замість бойлерів для підігріву води у нас чорні бочки на даху. Сонце нагріває до 50 градусів. У хмарну погоду — десь до 40.

Володимир має власну фірму зі встановлення кондиціонерів. Охолоджувачі взяв зі знижкою, по 500 гривень. У двоповерхових будинках Климовича — 28 номерів на дві-три особи. В кожному є шафа, тумби, телевізор і ліжка з ортопедичними матрацами.

Витратив на будівництво бази відпочинку трохи більше як 1 млн грн. Стільки ж — за ділянку землі на узбережжі. За сезон усі витрати окупилися.

Зараз ви читаєте новину «База відпочинку на морі окупилася за сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути