пʼятниця, 26 жовтня 2012 06:00

Банк виплатив 40 тисяч гривень відступних

Із банківського депозиту киянина Дмитра Лисиці, 62 роки, зникли 20 тис. грн.

— У мене такий вклад, що можна поповнювати і знімати гроші в будь-який час. Користуюся два роки. У липні я взявся порахувати, скільки поклав і скільки зняв у банку. Так і виявив недостачу. Іду в банк на вулиці Маршала Тимошенка, беру виписку по рахунку. По виписці, гроші знімали 12 разів. А по моїх записах, я знімав гроші дев'ять разів. Касирка давай мене запевняти: "Це ви самі зняли", — розповідає Дмитро Лисиця.

Він написав заяву начальнику відділення банку. Отримав відповідь, що гроші могли зникнути через технічні збої. Банк обіцяв провести перевірку. За чотири місяці коштів не повернули.

На інтернет-форумах Дмитро Лисиця знайшов відгуки інших вкладників. В "Імексбанку" зник вклад на $52 тис. В іншій фінустанові — на $160 тис. Найчастіше скаржаться на великі фінустанови.

— Якщо вклад не повертають вчасно, пишіть заяву на ім'я керівника відділення про повернення депозиту. Відправте її цінним листом з описом вмісту і повідомленням про вручення. Або ж занесіть самі в канцелярію банку. Там мають поставити вхідний номер і резолюцію адміністрації, — розповідає київський правозахисник, доктор права Іван Боднарук, 39 років.

У його клієнта торік зник вклад на 10 тис. грн.

— Ми не стали довго чекати. Написали заяву в прокуратуру, що банк незаконно користується коштами вкладника. Посилалися на статтю 190 Кримінального кодексу — шахрайство. До цієї заяви додали копії договору про відкриття вкладу, квитанції про внесення коштів. Також — виписку з банку про стан рахунку, завірену круглою печаткою, і довідку про обіг коштів на рахунку. Банк її видає за вимогою. Одночасно написали позов у суд, додали копії тих же документів.

— За кілька днів банк повернув гроші. Вибачалися, розказали, що провели перевірку і виявили винного оператора, який перевів гроші в іншу область. Ще й заплатили 40 тисяч гривень відступних, щоб ми забрали заяву із суду та прокуратури. Вони таких справ бояться. Це — антиреклама.

У квитанції можуть вписати меншу суму

Перед відкриттям депозиту клієнт має перевірити працівника, який оформляє договір. Він повинен мати доручення банку на оформлення договорів.

Клієнту видають договір банківського вкладу. У ньому зазначають суму вкладу, строк повернення та відсотки прибутку. Гроші вносять у касу. Касир повинен видати квитанцію про внесення грошей на рахунок. Треба перевірити суму. Касир може вписати меншу.

5

років ув'язнення присудять працівнику банку, який забрав кошти вкладника, за статтею 190 Кримінального кодексу.

 

Зараз ви читаєте новину «Банк виплатив 40 тисяч гривень відступних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути