четвер, 18 березня 2010 21:07

Банк обманом забрав легковик Олексія Дашковського

Приватний підприємець із Києва Олексій Дашковський, 34 роки, 2007-го купив у кредит уживаний легковик БМВ.

Власними грішми вніс $6 тис. Решту, $14 тис., позичив у "Приватбанку". Щомісяця мав повертати по $360. Заборгував банку за два місяці. Із серпня 2009-го не платив за страховку.

— Банк вимагав за поліс майже 900 доларів на рік. Хоча це коштує набагато дешевше. Тоді я відмовився платити страховку взагалі. Вони ж внесли цю суму в черговий платіж. Я його не заплатив, — розповідає.

Йому подзвонив менеджер фінустанови, попередив про заборгованість. Підприємець пообіцяв заплатити борг до 15 березня 2010-го. Але Олексія попросили приїхати до банку для огляду авто.

— Я припаркувався біля банку. Проте менеджер Савончук попросив перегнати автомобіль на стоянку банку. Мовляв, там зручніше провести огляд. Попросив техпаспорт, нібито щоб звірити номери. Потім почав фотографувати машину. Попросив зняти його на її фоні. Я перепитав, чи не збирається він забрати мою тачку. Я бачив на сайті конфіскату, що менеджери отак фотографуються із тими машинами. "Ні-ні, за 5 хвилин ви поїдете додому", — запевнив Савончук. Покликав мене в банк підписати акт огляду. На вигляд — стандартний документ. Я такі підписував багато разів. Потім виявилося, що то був акт передачі авто банку. Просто це було написано дуже дрібними літерами. А я уваги не звернув. Після того менеджер сказав, що мою машину забирають. Як же це можна без рішення суду, питаю. "А нам не потрібні рішення суду", — відказує мені менеджер.

Олексій Дашковський викликав міліцію.

— Наряд міліції одразу до менеджера "Що, знову чудите?!" Розповіли мені, що два тижні тому так само обманом забрали "субару". Власник утік своїм ходом, зламавши шлагбаум. Міліціонер викликав оперуповноважених. А я — свого адвоката. Але банківські менеджери обставили мою БМВ іншими машинами. Коли міліціонер почав допомагати мені забрати авто, вийшов керівник відділення з відеокамерою, почав знімати. Щоб потім на суді доводити, що я заінтересував ментів грішми.

Замість акту огляду підсунули документ на передачу машини банку

Олексій написав заяву у відділенні міліції. Його попередили, що довести шахрайство складно. Зараз автомобіль стоїть на штрафмайданчику банку.

Дашковський повністю погасив пеню та заборгованість. Проте "Приватбанк" тепер вимагає сплатити достроково весь кредит. Підприємець подав у суд.

— Банк повинен надсилати клієнту офіційний лист-попередження за 30 днів. І тільки після того щось вимагати. Цього не зробили. Банк не має права вилучати майно без рішення суду. Про це йдеться у пункті другому статті 11 закону "Про захист прав споживачів", — пояснює Олександр Степанов, 29 років, з юридичної компанії "Яремчук і партнери".

Машину забиратимуть через суд. Однак засідання можуть тривати півроку.

"Ключі та техпаспорт не віддавайте за жодних умов"

— Якщо з банку не дзвонять і не попереджають письмово про борги, це не означає, що можна не платити. Ідіть на контакт першими. Спершу спробуйте домовитися про відстрочку платежів по тілу кредиту. Просіть у банку кредитні канікули, — каже Олександр Степанов.

Не слід на вимогу фінустанови ставити авто на їхній майданчик.

— Це пастка, щоб не дати забрати машину. Огляд авто можна здійснювати будь-де. Робіть це там, де безперешкодний виїзд, — радить гендиректор "Яремчук і партнери". — Обов"язково читайте все, що підписуєте в банку. Не зважайте, якщо банківські співробітники будуть вас квапити. Це робиться спеціально, аби людина підписала сумнівний документ. Ключі, техпаспорт авто не віддавайте працівникам банку за жодних умов. Оформляючи кредит, банк робить копію техпаспорта. Хай менеджер нею і користується.

Зараз ви читаєте новину «Банк обманом забрав легковик Олексія Дашковського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути